Alpolgármesterek helyett tanácsnokokat választottak Nagykanizsán

Belföld, 2019.11.28

A nagykanizsai közgyűlésnek csütörtökön sem sikerült alpolgármestert választania, ezért a szervezeti és működési szabályzat módosításával tanácsnoki pozíciókról döntöttek a képviselők.

Az októberi önkormányzati választások után ellenzéki többségbe került, de Fidesz-KDNP-s polgármester vezette nagykanizsai közgyűlés hosszas vita után - kizárólag az ellenzék támogató szavazataival - úgy döntött: az új szmsz alapján ismét tehetnek önálló indítványt a képviselők, kettő helyett három bizottságban is kaphatnak szerepet, az eddigi öt helyett pedig hat bizottságban folyik majd az előkészítő munka.

Az eddig legfeljebb két önkormányzati tanácsadó pozícióját - bár ezek eddig sem voltak betöltve - megszüntették, ezentúl négy tanácsnok felügyeli majd az önkormányzat meghatározott feladatköreit mindaddig, amíg nem sikerül alpolgármestert választani.

Balogh László polgármester a közgyűlésen előterjesztést tett arra, hogy a Fidesz-KDNP frakciójából legyen egy alpolgármester - fenntartva a lehetőséget arra, hogy az ellenzéki pártok akár két alpolgármestert jelöljenek -, de a többség a felvetést elutasította.

A közgyűlés - ellenzéki felvetésre - azonnali soron kívüli ülés összehívásával folytatta a munkát. Többségi szavazással az ellenzéki pártokat tömörítő Éljen VárosuNk! Egyesület (ÉVE) jelölése alapján négy képviselőjüket tanácsnokká választották, ők a kijelölt területeket felügyelik, ellenjegyzésükkel készülhetnek a közgyűlési előterjesztések.

A több mint hatórás ülésezés végén - zárt ülésen - döntöttek az ellenzéki frakció szavazásával cégvezetők visszahívásáról. A tizenegy önkormányzati cégből nyolc esetében visszahívták néhány napos, vagy néhány hetes hatállyal az ügyvezetőket és egyúttal újakat is kineveztek helyettük.

Fodor Csaba, az ÉVE frakcióvezetője és Horváth Jácint frakcióvezető-helyettes az ülést követő sajtótájékoztatón a beterjesztések és döntések indokaként azt mondta: kényszerpályán volt az ellenzék. Miután nem sikerült előzetesen megállapodni az önkormányzati struktúrában és személyekben, az önkormányzat működőképességét ezekkel a döntésekkel lehetett biztosítani.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!