Amerikai sztárok a Szegedi Jazz Napokon

Belföld, 2017.08.11

A városi közgyűlés Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottsága arról döntött a héten, hogy 10 millió forinttal támogatja a hagyományos novemberi jazzfesztivált.

Debreceni Bor- és Jazznapok
A bizottság döntése értelmében az önkormányzat pénzügyi támogatást nyújt a House of Jazz Kft. Részére, a 2014-18 évi jazz napok rendezvényeire. Cél, hogy a világ élvonalába tartozó, illetve a legjobb hazai művészek lépjenek fel a nagy hagyományokkal bíró fesztiválon. Az idei évre 10 millió forint támogatást ad az önkormányzat ahhoz, hogy a fesztiválon november 10–11-én nívós előadók lépjenek fel.

A meghívott előadókról, együttesekről a House of Jazz Kft. és a közgyűlés Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottsága közösen dönt. Az idén a következő programot javasolták a szervezők: Harold Mabern (USA-D), Cyrus Chestnut (USA) Binker and Moses new-jazz (GB), Rákfogó együttes (H), Bacsó Kristóf Triád (H), Hajdú Klára együttese (Szeged-Budapest).

A két amerikai zongorista közül Harold Mabern az idősebb generáció tagja. A 81 éves művész Tennessee államban született, játszott Lionel Mamptom big band-jében, de a 60-as években Miles Davis és Sonny Rollins együtteseiben is megfordult, de közreműködött Freddie Hubbard lemezein is.

Cyrus Chestnut ötvenes évei közepén jár, ami egy jazz zenész esetében fiatalnak számít. Ő Baltimorból indult, és a jazz mellett gospelt is játszik. Többek között James Carter és Phil Wilson társaságában is készített lemezeket. A magyar jazz nagy klasszikusai lépnek fel a Rákfogó együttesben. Szakcsi Lakatos Béla, Kőszegi Imre, Babos Gyula mellett Orszáczky Jackie és Ráduly Mihály tagja a formációnak.

Cikk: SzGy.

A kép illusztráció!
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!