Amerikai Tanulmányok Kutató Központ nyílt az NKE-n

Belföld, 2017.04.20

Amerikai Tanulmányok Kutató Központ működik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Nemzetközi és Európai Tanulmányok Karán az idei tanévtől, a hivatalos megnyitót csütörtökön tartották Budapesten.

Az angol nyelvű rendezvényen David J. Kostelancik követtanácsos, a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője azt mondta, az Egyesült Államok kormányzata a magyar-amerikai kapcsolatok hosszú távú megerősítésében érdekelt mind gazdasági, mind biztonságpolitikai téren.

Az Egyesült Államok alapelvei - egyebek mellett a szólás- és a vallásszabadság - nem változtak az új elnök, Donald Trump beiktatásával, és a jövőben sem fognak, ugyanis az alkotmányon nyugszanak - szögezte le.

Az ügyvivő szerint az amerikaiak és a magyarok NATO-tagsága a két nép egyetértését fejezi ki abban, hogy meg kell védeni a szabadságot és a jólétet, a médiát, az erős civil társadalmat és az egyetemi autonómiát. A szervezet értékekre épül, nem pedig a költségek és a hasznok állandó mérlegelésére - hangoztatta.

Megjegyezte: biztos benne, hogy a kutatóközpont segít majd fenntartani a pozitív értékeket, a diplomáciai párbeszédet. A magyar akadémiai életnek jó a híre a világban - tette hozzá.

A két ország együttműködése közös képzéseken és hadgyakorlatokon keresztül is megvalósult. Washington 1993 óta több mint 200 millió dollárt fordított a magyar hadsereg támogatására, katonák ezreit oktatták az Egyesült Államokban - mondta David J. Kostelancik, aki szerint ez szintén erősítette a nemzetek kapcsolatát.

A követtanácsos a veszélyekről, kihívásokról is beszélt, ezek közé sorolta egyebek mellett az orosz fenyegetést, valamint a terrorizmus és az atomfegyverek elterjedését.

Patyi András, az NKE rektora azt hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok lakosságszámából és gazdasági teljesítményéből kifolyólag is központi szerepet játszik a nemzetközi biztonságpolitikai rendszerben.

Elengedhetetlen megérteni az országot, amely a diplomácia egyik legdinamikusabb aktora - emelte ki.

Az egyetem hallgatói a közszolgálat jövőbeli szakértői, akiknek valós képet kell alkotniuk a világról, és folyamatosan frissíteniük kell a tudásukat.

Patyi András kitért arra is, hogy az Egyesült Államoknak különleges szerepe volt Közép- és Kelet-Európa biztonságának alakításában.

Fellegi Tamás, a washingtoni The Hungary Initiatives Foundation korábbi elnöke, az NKE magántanára úgy vélekedett, hogy a második világháború óta nem volt annyira bizonytalan és kiszámíthatatlan a világ, mint napjainkban.

Megemlítette a közel-keleti helyzetet, Oroszország törekvéseit, az Iszlám Állam felbukkanását, a kibertámadásokat, valamint a tömeges migrációt. A menekültkérdés és az embercsempészet fokozott biztonságpolitikai nyomást jelent - mondta.

Fellegi Tamás szerint mindezek miatt másképp kell megközelíteni a nemzetközi katonai együttműködést.

Mivel a kutatóközpont az NKE keretein belül nyílt meg, különös hangsúlyt fektet a közigazgatás vizsgálatára. Ezenkívül azzal is foglalkozik majd, miként változik az amerikai politika Közép-Európában és Magyarországon Donald Trump elnökségével - közölte.

Orosz Zoltán helyettes vezérkari főnök sikertörténetnek nevezte a magyar-amerikai katonai együttműködést.

Kiemelte, hogy a Magyar Honvédség 1993 óta kooperál az Ohio Nemzeti Gárdával, és több mint százötven partnerprogramot szerveztek az eltelt időben.

A két ország közös konzultációkat, szemináriumokat, konferenciákat tart, 2010 óta az Egyesült Államok 45 millió dollár támogatást nyújtott. A magyarok a jövőben is támaszkodnak az amerikai tanfolyamokra, amelyek a javukra válnak - szögezte le az altábornagy.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Magyarország nemcsak elvesz, hanem nyújt is erőforrásokat: hozzájárul a közös védelemhez, képzési lehetőségeket kínál, és sok misszióban harcol és harcolt az Egyesült Államok oldalán.

A rendezvény keretében kerekasztal-beszélgetést is szerveztek a magyar-amerikai biztonsági és védelmi együttműködés közelmúltjáról és jövőjéről.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!