Antikorrupciós törvénycsomagot nyújt be az MSZP

Belföld, 2016.12.09

Elkészült az MSZP antikorrupciós törvényjavaslat-csomagja, amelyet pénteken benyújtanak az Országgyűlésnek - közölte Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője pénteki budapesti sajtótájékoztatón. Az ellenzéki párt átalakítaná a vagyonnyilatkozati rendszert és a legfőbb ügyész kinevezési gyakorlatát is megváltoztatnák, a pozíciót egyszer lehetne betölteni.

Tóth Bertalan közölte: törvénycsomagjukat eljuttatták a témával foglalkozó civil szervezeteknek és a parlamenti pártoknak is, s állnak a szakmai és politikai viták elé. Jelezte: indítványaikat az Európa Tanács Greco-bizottsága és a Velencei Bizottság ajánlásainak figyelembe vételével állították össze. Mint mondta, a kormány semmit nem tette azért, hogy átláthatóak legyenek a pénzügyek, korrupt maradt.

Harangozó Tamás, az MSZP országgyűlési képviselője javaslataikat ismertetve elmondta: újraszabályoznák a politikusi összeférhetetlenséget, ugyanis a kormány- és miniszteri biztosok népes táborának informális befolyása, fizetése, tevékenysége teljességgel követhetetlen és egyik sarokköve a gyakorlatilag "maffiaszerűen" működő döntéshozatalnak.

A közpénzekből nyújtott támogatásoknál a pályázatok minden egyes pontja nyilvános lenne, és ha az összeférhetetlenség, vagy a nyilvánosság szabálya sérülne, semmissé válna a támogatási szerződés - jelezte, hozzátéve: a már kiutalt támogatásokat vissza kellene fizetni.

Harangozó Tamás kitért arra is, vissza szeretnék állítani, hogy az Országos Bírói Tanácsnak az OBH elnökével mindenben kötelező egyetértési joga legyen.

Szólt arról is, hogy megváltoztatnák a legfőbb ügyész kinevezési gyakorlatát, a pozíciót egyszer lehetne betölteni, ismétlésre nem lenne mód. Mandátuma lejártával pedig megszűnne a kinevezése - jelezte.

Megjegyezte: az egyik "rákfenéje" az ügyészségi eljárásoknak az utasítási rendszer, ügyeket bárkitől el lehet vonni, utasítani lehet az ügy lezárására, vagy nem megalapozott vádemelésre. Ilyen esetekben írásos indoklásnak kellene lennie, ha ez elmarad, fegyelmi vétséget vonna maga után.

Az ellenzéki politikus kitért arra is, hogy megváltoztatnák a vagyonnyilatkozati rendszert. A nyilatkozat alapját a közhiteles nyilvántartások, mint ingatlan-nyilvántartás, adósnyilvántartás, s céginformációk képeznék. Ezzel kizárható lennének azokat a kifogások, amivel sokan takaróznak, hogy elfelejtették, nem tudják, nincs pontos információjuk. A jogellenes gazdagodáshoz számítási képletet alakítanának ki, és aránytalan gazdagodás esetén kötelező vagyongyarapodási vizsgálat indulna.

A családi ajándékozásnál és a magánkölcsönnél a kölcsönt adónak és az ajándékozónak is be kellene jelenteni a NAV-hoz, nem csak azt, hogy kinek adják, hanem azt is, miből.

Az, aki határidőn belül hibát jelez, és maga javít, pénzbírsággal lenne sújtható, de akiről határidő után derül ki mindez, az elveszítené mandátumát.

Mint mondta, négy törvény- és egy határozati javaslatuk, nem csak az elmúlt időszak fideszes és az egyéb, más politikusokhoz köthető botrányokat orvosolná, hanem arra is alkalmas lehet, hogy az erőteljesen lejáratott politikai elit akár a közbizalmat visszaszerezze.

Harangozó Tamás "békés antikorrupciós világnapot" kívánt a fideszes vezetőknek, "a Nemzeti Együttműködés Rendszere urainak", Orbán Viktornak, Lázár Jánosnak, Rogán Antalnak, Polt Péternek és azt mondta: ők működtetik Magyarországon az urizáló fideszes elitet és a lopásalapú kormányzást.

Kérdésre Tóth Bertalan azt mondta: az előző héten ötpárti konszenzus alakult ki arról, hogy az 1500 fő alatti kistelepüléseken növekedjenek a polgármesteri fizetések. Hazugságnak nevezte Lázár János előző napi kijelentését, hogy a növelés a főpolgármesteri és megyei jogú városok vezetőinek javadalmazásra is vonatozna a megállapodás szerint. Az ötpárti egyeztetésen jelen vannak, ott ismerik meg a pontos szöveget, és arról hétfőn a frakció fog dönteni.

Arról, hogy esetleg Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere lenne az államfő-jelölt azt mondta: őt biztosan nem tudják támogatni, elég csak megnézni mit művel az egészségügy, az oktatás, a szociális szféra területén. Az MSZP közös, az ellenzéki demokratikus erők által támogatott jelöltet szeretne állítani - jelezte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!