ÁSZ: szabályszerű és átlátható volt az időközi választások és a kvótareferendum pénzügyi lebonyolítása

Belföld, 2018.06.15

Szabályszerűen és átláthatóan használta fel a Nemzeti Választási Iroda (NVI) a 2015-ös és 2016-os időközi választások lebonyolítására szánt költségvetési forrást, és a kvótareferendumra szánt pénzt is valamennyi ellenőrzött célhoz kötötten, a népszavazás előkészítése és lebonyolítása érdekében használta fel - állapította meg az Állami Számvevőszék.

Az ÁSZ internetes oldalán, a www.aszhirportal.hu-n közölte pénteken, hogy befejezte a 2015-ös és 2016-os időközi választásokra fordított pénzek felhasználásának ellenőrzését. 2015-ben két országgyűlési és 178 önkormányzati időközi választás volt, 2016-ban pedig 200 önkormányzati időközi választást tartottak.

Az ellenőrzés célja az volt, hogy megállapítsa, szabályszerű volt-e az országgyűlési képviselők, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a helyi nemzetiségi önkormányzati képviselők időközi választására fordított pénzeszközök tervezése, felhasználása, elszámolása és annak ellenőrzése. Az ÁSZ megállapította, hogy az NVI a rábízott közpénzt a választások céljára használta fel, kontrollkörnyezetének kialakítása biztosította a szabályszerű, átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználás feltételeit. A fejezeti kezelésű előirányzat terhére teljesített kifizetések során az NVI a pénzeszközöket az időközi választások előkészítése és lebonyolítása érdekében, a jogszabályi előírásokkal összhangban használta fel.

Az ÁSZ azt is megállapította, hogy 2016-ban a jogszabályi előírások ellenére az NVI nem tájékoztatta a Magyar Államkincstárt az előirányzat-módosításról, és a 2016. évi maradványelszámolást határidőn túl nyújtotta be az államháztartásért felelős miniszter részére. Az ÁSZ jelentésében két javaslatot fogalmazott meg az NVI elnökének, amelyre az érintettnek 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie. Az ÁSZ emellett figyelemfelhívó levéllel fordult az NVI elnökéhez, hogy intézkedjen a jogszabálysértő gyakorlat megszüntetése érdekében.

A számvevőszék ugyancsak pénteken tudatta, hogy befejezte a 2016. október 2-án megtartott országos népszavazás lebonyolításával kapcsolatos ellenőrzését. Az ÁSZ ellenőrzése az NVI-re, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalára, a Külgazdasági és Külügyminisztériumra, a területi választási irodákra, valamint a mintavétellel kiválasztott országgyűlési egyéni választókerületi választási irodákra és helyi választási irodákra terjedt ki.

Az ÁSZ megállapította, hogy a népszavazásra a költségvetésből biztosított pénzek felhasználása valamennyi ellenőrzött tekintetében célhoz kötötten, a népszavazás előkészítése és lebonyolítása érdekében történt, a források elosztása, az előirányzatok kezelése, az elszámolás minden ellenőrzött esetében szabályszerűen történt. A jelentés szerint a népszavazás előkészítéséhez és a lebonyolításhoz szükséges pénzek tervezése összességében szabályszerű volt, és a pénzek felhasználása, a felhasználás ellenőrzése az ellenőrzött szervezetek döntő többségénél szabályosan történt és biztosította az átlátható közpénzfelhasználást.

Az ellenőrzés megállapította, hogy az országos népszavazás előkészítéséhez, lebonyolításához rendelkezésre álló pénzeszközök felhasználása az NVI és a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala esetében szabályszerűen történt. A Külgazdasági és Külügyminisztérium, a területi választási irodák, az országgyűlési egyéni választókerületi választási irodák és a helyi választási irodák - a gazdálkodási jogkörök gyakorlásának hiányosságai mellett - a pénzeszközöket szabályosan használták fel. A pénzeszközök elszámolása a területi választási irodák, az országgyűlési egyéni választókerületi választási irodák és a helyi választási irodák döntő többségében az előírt határidőben történt. A Nemzeti Választási Iroda az összesítő elszámolást ugyanakkor határidőn túl készítette el.

Az ÁSZ a szabályszerű feladatellátás elősegítésének biztosítása érdekében figyelemfelhívó levéllel fordult az ellenőrzött szervezetek vezetőihez.

A számvevőszék tájékoztatja az Országgyűlést a népszavazásra a központi költségvetésből biztosított pénzek felhasználásáról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!