ÁSZ: tesztelhetik felkészültségüket a felsőoktatási modellváltásban érintett alapítványok

Belföld, 2021.12.09

Öntesztet készített az Állami Számvevőszék (ÁSZ), hogy segítsen a felsőoktatási modellváltásban érintett alapítványok vezetőinek felmérni, megfelelően felkészültek-e a feladatok ellátására.

Az ÁSZ csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a teszt célja, hogy a fenntartók testületének tagjai felelősen és gondos gazdaként bánjanak a rájuk bízott vagyonnal és szabályosan láthassák el feladataikat.

Az önteszt kitöltésével az érintett szervezetek megismerhetik, hogy az új struktúrában milyen gazdálkodási feladataik, kötelezettségeik vannak, és megbizonyosodhatnak arról, hogy működésük megfelel a jogszabályoknak - írták.

Ismertetésük szerint az öntesztben megfogalmazott kérdések a szervezetek szabályszerű gazdálkodását értékelő legfontosabb területeket fedik le, az alapítványok számviteli, beszámolási és a közpénzek nyilvántartási feladatainak érvényesítésére fókuszálva.

Az önteszt kitöltése után a fenntartók szükség esetén intézkedhetnek, hogy feladataikat a modellváltással létrejött új környezetben szabályosan láthassák el, valamint biztosítsák a nemzeti vagyon megőrzését és védelmét - tették hozzá.

Emlékeztettek: a modellváltás azt jelenti, hogy az egyetemek fenntartója a jövőben nem az állam lesz, hanem egy közcélú vagyonkezelői alapítvány, amely a mindenkori kormányzattól független, magánjogi formában biztosítja a felsőoktatási, tehetséggondozási, kutatási és egyéb közfeladatok ellátását.

Az egyetemek fenntartásával megbízott új alapítványok is kötelesek a rájuk bízott vagyonnal az átláthatóság és a közélet tisztaságának elve szerint gazdálkodni - emelte ki a számvevőszék.

A modellváltás célja, hogy a hallgatók korszerű képzésekben szerezhessenek minőségi, versenyképes tudást - olvasható a közleményben.

Az ÁSZ öntesztjei a www.asz.hu/ontesztek oldalról tölthetők le.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!