ÁSZ: lezárult az NKE utóellenőrzése, az egyetem az előírt feladatok meghatározó részét végrehajtotta

Belföld, 2018.01.09

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) utóellenőrzése szerint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) az intézkedési tervben meghatározott feladatok meghatározó részét végrehajtotta, és ezzel támogatta az elszámoltatható és ellenőrizhető közpénzfelhasználást. Egyes előírt feladatokat azonban csak részben hajtott végre az egyetem.

Az ÁSZ internetes portálján, a www.aszhirportal.hu-n felidézte: 2014-ben és 2015-ben elvégezte mind a 28 állami és két egyházi fenntartású felsőoktatási intézmény átfogó ellenőrzését, amelyek során súlyos gazdálkodási szabálytalanságokat tárt fel.

A számvevőszék az NKE 2012-2013. közötti gazdálkodásának és működésének szabályszerűségét ellenőrizte, jelentését 2015 áprilisában hozta nyilvánosságra. Az utóellenőrzés során az ÁSZ azt vizsgálta, hogy az egyetemen végrehajtották-e a korábbi számvevőszéki jelentés alapján készített intézkedési tervben meghatározott feladatokat.

Az ÁSZ megállapította: az NKE az intézkedési tervben vállalt öt feladatból egyet határidőben, kettőt határidőn túl, két feladatot pedig csak részben hajtott végre.

Mint írták, az egyetemen a kontrollkörnyezet felülvizsgálata keretében módosították, elkészítették a belső szabályzatokat. A kontrolltevékenység szabályszerű kialakítása érdekében a rektor felülvizsgálta és aktualizálta a gazdálkodási jogkörök gyakorlásának eljárásrendjét tartalmazó szabályzatot.

Elkészítették a 2015-2020. évekre vonatkozó vagyongazdálkodási tervet, és azt a szenátus és a fenntartói testület elé terjesztették. Utasítások kiadásával intézkedtek a bérbeadási és átláthatósági szabályok kialakításáról, és a munkajogi felelősséggel kapcsolatos körülmények kivizsgálásáról - írta a számvevőszék.

Hozzátették: elmaradt ugyanakkor az egyetem ellenőrzési nyomvonalának kiegészítése, a hatásköri megbízások nyilvántartásának ellenőrzése, és a nyomtatványok felülvizsgálata, az ÁSZ ezért figyelemfelhívó levéllel fordul az egyetem rektorához, hogy intézkedjen a feltárt hiányosságok megszüntetéséről.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!