Átadták a csurgói Csokonai gimnázium új tornacsarnokát

Belföld, 2021.10.12

Átadták a csurgói Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium félmilliárd forintból épített új tornacsarnokát kedden.

A Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára azt hangsúlyozta, hogy a református egyháznak és az iskolának fontos a hagyományok tisztelete, megőrzése, "de ha nem lennének nyitottak az újra", mint amilyen egy új tornacsarnok építése, "elvesznének".

Soltész Miklós a diákokhoz fordulva megjegyezte: a sportra azért is szükség van az iskolában, mert annak szeretetén keresztül erősödnek a közösségek, általa a gyermekekből kitartó felnőttek válnak.

Szászfalvi László, a KDNP parlamenti frakcióvezető-helyettese, a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy a tornacsarnok-beruházás a gimnázium rekonstrukciós programjának része, amelyre az elmúlt öt évben 920 millió forintot költöttek.

Ennek a fejlesztésnek, egy olyan kisvárosban, mint Csurgó, történelmi jelentősége van - közölte.

Az építkezéshez a munkálatok csúszása és az építőanyagárak emelkedése miatt erős hitre volt szükség - tette hozzá Szászfalvi László.

"Hitből épült a csarnok, a nagy dolgok hitből valósulhatnak meg, ahogy a pályán, úgy az életben is a hit által, bizalommal, reménységgel lehet diadalt aratni" - mondta.

Füstösné Ábrahám Judit, az iskola igazgatója közölte: az európai uniós és kormányzati forrásból megvalósított fejlesztésre azért volt szükség, mert a korábbi, a főépülettel együtt 1896-ban épített tornaterem állaga leromlott.

Hozzátette, az 1200 négyzetméteres új tornacsarnok, amelyet később bővíteni szeretnének, korszerű körülményeket nyújt a testnevelésórákhoz és a kézilabda-utánpótlás neveléséhez, utóbbit a gimnázium a helyi kézilabdacsapatokkal együttműködve végzi.

Az iskolát 1792-ben gróf Festetics György katolikus főúr alapította, az intézményben 1799 májusa és 1800 februárja között Csokonai Vitéz Mihály is tanított.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!