Átadták a megújult román nemzetiségi általános iskolát Eleken

Belföld, 2021.09.01

Átadták a 105 millió forintból felújított és kibővített román nemzetiségi általános iskolát a Békés megyei Eleken szerdán.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára úgy fogalmazott, ha a magyarországi románság meg akar maradni, összefogásra van szükség.

Bejelentette, hogy a kormány 50 millió forinttal megemelte a nemzetiségi civil szervezetek támogatására fordítható jövő évi keretet, így 500 millió forintra pályázhatnak - már szerdától - az érintettek.

"Ez is a megmaradást szolgálja" - húzta alá.

Kozma György, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata elnöke elmondta, az eleki román nemzetiségi általános iskolát 105 millió forint kormányzati támogatásból újították fel.

Az épületben korábban a felső szinten működött az oktatási intézmény, az alsó szintet 2020-ban a gyulai Coop-Áfésztól vásárolták meg, és alakítottak ki benne két tantermet, egy egyéni fejlesztő szobát és egy multifunkcionális, aulaként is használható oktatóteret.

Emellett felújították az elektromos és a vízhálózatot, a fűtési rendszert, továbbá vizesblokkokkal, öltözőkkel és zuhanyzóval bővítették az iskolát, a most megvásárolt rész és az udvaron található tornaterem között pedig biztosították az átjárhatóságot - tette hozzá.

Kozma György elmondta, az elmúlt években az országos önkormányzat 1,5 milliárd forintnyi fejlesztési forrást kapott a kormánytól, amelyet az általuk fenntartásba vett oktatási intézmények fejlesztésére fordítottak.

Ennek köszönhetően mindenhol nőtt a gyerekszám, leginkább az eleki iskolában. Ott a 2012-es átvételkor 35-en tanultak, az idei tanévet pedig 114 diák kezdte meg.

Az elnök arról is szólt, hogy folyamatosak a fejlesztések az intézményekben, szerdán adtak át a 460 diákot tanító gyulai Nicolae Bălcescu Román Gimnázium Általános Iskola és Kollégiumban egy mintegy 45 millió forintból kialakított multifunkcionális sportpályát, és tervezik a közeljövőben az egész udvar rekonstrukcióját.

Kreszta Traján, az Országgyűlés román nemzetiségi szószólója közölte, hogy a román önkormányzat által átvett intézményekben a támogatási összeg tíz év alatt az ötszörösére nőtt; és nemrég megkapták a létesítmények tulajdonjogát is.

Szelezsán György (független) polgármester örömét fejezte ki, hogy míg egy évtizede majdnem megszűnt a román iskola a településen, most nő az oda járók száma.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!