Átadták a nyíregyházi kórház helikopterleszállóját

Belföld, 2017.06.07

Átadták a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház gyermekgyógyászati tömbjének tetején kiépített helikopterleszállót szerdán, a legmodernebb berendezésekkel felszerelt leszállópályát - rendkívüli helyzetben - éjszaka is használhatják a mentőhelikopterek.

Átadták a nyíregyházi kórház helikopterleszállóját Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár az átadón elmondta, a fejlesztés a 16,1 milliárd forint összértékű tömbkórház-beruházás "csúcsdísze", amelynek segítségével gyorsabbá és biztonságosabbá válik a betegellátás.

Az intézmény megérdemelte azt a lehetőséget, hogy a sürgősségi térképen is az őt megillető helyre kerüljön, mivel a mentőhelikopterek fogadására alkalmas leszállópálya nélkül a sürgősségi osztály szakmai működése nem lett volna olyan minőségű és sebességű, mint más megyeszékhelyen - fogalmazott az államtitkár.

A mentőhelikopterek számára Debrecenben volt a legközelebbi leszállóhely, eddig a légimentők közvetlenül nem tudtak leszállni a megyei kórház területén. A helikopterek a közeli füves területen landoltak, innen a betegeket mentőautóval szállították a gyógyintézménybe - emlékeztetett Adorján Gusztáv, a négy tagkórházat tömörítő Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója.

Elmondta, az évente 40 ezer beteget ellátó sürgősségi betegellátó centrum, a mellette lévő gyermeksürgősségi osztály és traumatológia forgalma tette indokolttá a 400 négyzetméteres leszállóhely kiépítését, amelyet a legmodernebb fény- és biztonságtechnikai berendezéssel szereltek fel. A gyermekgyógyászati tömb tetején kialakított heliport döntően nappal fogadja majd a mentőhelikoptereket, de rendkívüli helyzet esetén az éjszakai leszállásnak sincs akadálya.

A szakmai és földi kiszolgáló személyzet rendelkezésre áll, és a szükséges engedélyeket is beszerezte a kórház - tette hozzá a főigazgató.

Kovács Ferenc, a megyeszékhely Fidesz-KDNP-s polgármestere hiánypótló beruházásnak nevezte a fejlesztést, amire a városnak és a megyének egyaránt nagy szüksége volt.

Tavaly tizenhét, idén eddig kilenc alkalommal vetettek be mentőhelikoptereket Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

A 2015 végén befejezett, európai uniós és állami támogatású, összesen 16,1 milliárd forint értékű Pólus-programban a Jósa András Oktatókórházban egy új onkológiai, bel- és gyermekgyógyászati tömb épült fel 27 ezer négyzetméteren, valamint létrehoztak egy új sürgősségi betegellátó centrumot is.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Átadták a nyíregyházi kórház helikopterleszállóját Átadták a nyíregyházi kórház helikopterleszállóját
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!