Átadták a szegedi lézerközpontot

Belföld, 2017.05.24

Kedden délelőtt ünnepélyes keretek között nyitották meg a szegedi lézeres kutatóközpontot. A rendezvényen köszöntőt mondott Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Lehrner Lóránt ügyvezető.

Orbán Viktor ELI megnyitó Szegeden - 2017.05.23.
Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. Ügyvezetője beszédében rámutatott: „Örömünkre szolgál, hogy az ELI-ALPS hamarosan elérhető infrastruktúráját a hazai és a nemzetközi tudományos közösség szolgálatába állíthatják. A szegedi lézeres kutatóközpontban rendkívül nagy időfelbontással végezhető alap- és alkalmazott kutatások elsősorban fizikai, biológiai, kémiai, orvosi és anyagtudományi területeket érintenek majd. ”

Az ELI-ALPS (Extreme Light Infrastructure Attosecond Light Purse Source) projekt célja egy lézereken alapuló, egyedülálló európai kutatóintézet létrehozása, amelyben mind a lézerimpulzusok, mind pedig a segítségükkel előállított további fényforrások a nemzetközi kutatók rendelkezésére állnak. A szegedi intézet a világ legnagyobb csúcsintenzitású impulzusait előállító intézmények közül kitűnik az egy másodperc alatt előállított legtöbb, és egyúttal időben legrövidebb impulzusaival. A berendezés várhatóan nemcsak az ultragyors fizikai alapfolyamatok, de a biológiai-, orvosi- és anyagtudományok terén is kiemelkedő kutatási eredmények elérését teszi elérhetővé.

Lehrner Lóránt uátán Orbán Viktor lépett a mikorfon elé. Beszédét azzal kezdte, hogy 30 évvel ezelőtt nem gondoltuk volna, hogy a szovjet laktanya helyén egy csúcstechnológiát képviselő tudományos központ épül majd. (Bár az épület nem a laktanya, hanem a hozzá tartozó gyakorlótér helyén épült. ) Orbán szerint ez az épület is szimbolizálja, hogy a múlt nem tér vissza, vagyis Tavarisi konyjec! Miután üzent Moszkvának, Brüsszel felé is küldött egy fricskát a minsizterelnök. Ez a beruházás nem adomány ugyanis szerinte. Bár a beruházás döntő hányadát az Európai Unió állta, súlyos döntés volt a magyar kormány részéről, hogy a nehéz anyagi helyzetben lévő ország 2011-ben felvállalta az önrészt.

Ezt az információt később Botka László polgármester az átadás után kiegészítette azzal, hogy a kutatóközpon építéséről a tárgyalások még 2007-ben elkezdődtek, a döntés 2009-ben született meg. A lézerközponttal kapcsolatban egy évtizeddel ezelőtt az első fontosabb bejelentés is a városházán történt – emlékeztett Botka - a közös munka 2007-ben kezdődött, akkor beszéltek először a város és az egyetem vezetői arról, hogy az európai unió már döntött arról korábban, hogy néhány tudományos nagyberuházást fog létrehozni a térségben a versenyképesség növelése érdekében. Ezek között szerepelt a lézerfizika és Szeged városa, valamint a tudományegyetem világhírű lézerfizikai iskolája.

Az Orbán is elismerte, hogy Szeged városánál jobban egyetlen magyar település sem érdemelte meg, hogy egy ilyen csúcstechnikára épülő nemzetközi kutatóközpontot kapjon. A tudomány itteni eredményei ugyanis arra predesztinálták Szegedet, hogy a komoly politikai harcok és géncsoskodások ellenére mégis itt épüljön meg az intézmény. Orbán Viktor kiemelte, épp a szegedi lézerközpont példázza azt, hogy felül lehet emelkedni a közélet ellentétein, hiszen a mai ellenzék legerősebb városában, Szegeden létesült e tudományos centrum. Annyit azonban tréfásan megjegyzett a minsizterelnök, hogy reméli, Botka László polgármesterrel sok ilyen beruházás átadásán vesz rész a következő években. Vagyis üzent kihívójának, aki az MSZP miniszterelnök-jelöltje.

A beszédeket ünnepélyes szalagátvágás és az épület bejárása követte. Délben Krausz Ferenc professzor előadását hallgathatták meg a résztvevők. A lézerközpont várhatóan 2018 december 31-ére éri el a teljes kapacitását. Botka László a megnyitó után úgy nyilatkozott, hogy amennyiben megvalósul a kormány ígérete, hogy az ELI mellett ipari park létesül, az várhatóan ötezer új munahelyet jelent majd Szegednek.  
(Webrádió)

Galériánk

Orbán Viktor ELI megnyitó Szegeden - 2017.05.23. Orbán Viktor ELI megnyitó Szegeden - 2017.05.23. Orbán Viktor ELI megnyitó Szegeden - 2017.05.23. Orbán Viktor ELI megnyitó Szegeden - 2017.05.23.
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!