Átadták az idei Prix Hungarica-díjakat Párizsban

Belföld, 2017.03.30

Egy filmművészeti és egy történelmi témájú szakdolgozat érdemelte ki idén a Magyarországgal foglalkozó legjobb francia egyetemi szakdolgozatokat elismerő Prix Hungarica-díjat.

Mindkét egyetemi munka szerzője kétezer eurós (620 ezer forint) pénzjutalmat vehetett át szerda este a Párizsi Magyar Intézetben (PMI) rendezett díjkiosztón - tájékoztatta az MTI-t a kulturális intézmény Baráti Köre.

Tizenharmadik alkalommal jutalmazták a Magyarországgal foglalkozó legjobb francia egyetemi szakdolgozatok szerzőit.

A rangos zsűri által odaítélt elismerést Laurent Catenos, a díjat szponzoráló Electricité de France (EDF) francia energiavállalat európai igazgatója adta át.

A 2015-2016-os egyetemi évben megvédett diplomamunkák közül a zsűri két, különböző szakterületen készített szakdolgozatot emelt ki.

Damien Marguet a párizsi Sorbonne Nouvelle egyetemen megvédett doktori szakdolgozata Pier Paolo Pasolini, Daniele Huillet, Jean-Marie Straub és Tarr Béla filmjeinek poétikáját hasonlította össze az alkotások alapjául szolgáló irodalmi művek alapján.

A másik elismerést Laura Leze vehette át, aki bordeaux-i Michel de Montaigne egyetemen az egykori magyar arisztokrácia és Európa kapcsolatát vizsgálta gróf Batthyány II. Ádámné Strattmann Eleonóra fiával, gróf Batthyány Lajossal folytatott levelezése alapján.

A zsűri kiemelte, hogy a díjazottak olyan francia diákok, akiknek nincsenek magyar kötődéseik, de a kutatásaik során többször is jártak Magyarországon.

A Prix Hungaricát 2004-ben alapította a PMI Baráti Köre Magyarország európai uniós csatlakozásának alkalmából, hogy így keltse fel a franciaországi hallgatók érdeklődését az ország iránt.

A díjat olyan, a francia oktatási rendszerben tanuló diákok érdemelhetik ki, akik Magyarországot választották kutatásuk témájául. A zsűri európai témákkal foglalkozó egyetemi oktatókból és újságírókból áll.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!