ATV - Thomas Melia: az Egyesült Államok érdeke Magyarország sikere

Belföld, 2014.11.26

Az Egyesült Államok érdeke, hogy Magyarország sikeres legyen - mondta az amerikai helyettes külügyi államtitkár az ATV-ben szerdán sugárzott interjújában. Thomas Melia közölte: amit André Goodfriend ideiglenes ügyvivő tesz, egybecseng az amerikai külügyminisztérium elvárásaival.

Az Egyesült Államok helyettes külügyi államtitkára kérdésekre egyebek mellett arról beszélt, szívesen találkozna valamikor Orbán Viktor miniszterelnökkel Budapesten vagy bárhol máshol, hogy "úgy beszélgessenek mint régen", de egy ilyen találkozó ügyében nem történt konkrét lépés.

Arra a kérdésre, üdvözli-e az amerikai kormány azokat a fejleményeket, amelyek szerint a magyar társadalomban újra egyre többen akarják a kezükbe venni, "vagy legalább átlátni" közös ügyeiket, azt hangsúlyozta: az Egyesült Államok Magyarország sikerét kívánja.

"Itt régi barátokról van szó, (...) kizárólag jót kívánunk Magyarországnak, és hogy sikeres legyen, stabil alapokon álló, gyarapodó ország, békében a szomszédaival, a nemzetközi közösségbe ágyazva" - mondta.

Thomas Melia szerint "Magyarország sikerrel járt ezen az úton az elmúlt 20 évben a kommunizmus bukása óta", és úgy gondolják, hogy a magyarok jó irányba mennek Amerika és más országok partnereként. Hozzátette: nem foglalkoznak a részletekkel, azzal, hogy kik vesznek részt a tüntetéseken, de - mint fogalmazott - nagy érdeklődéssel követnek mindent, ami Magyarországon történik.

Mivel barátok vagyunk, Magyarország sikerének drukkolunk - mondta.

Arra a felvetésre, hogy egyesek szerint már nincs szó barátságos párbeszédről, és az amerikai kormány beavatkozik a magyar belügyekbe, megsérti a szuverenitást a vízumüggyel és a budapesti nagykövetség ideiglenes ügyvivőjének különféle lépéseivel, Thomas Melia azt mondta: André Goodfriend az egyik legkiválóbb, legtöbbre tartott diplomatájuk, "igazi profi".

Közölte, André Goodfriend "pont azt a munkát végzi Budapesten, amivel a külügyminiszter és az Egyesült Államok elnöke megbízta, vagyis például kapcsolatot tart emberekkel a kormányon belül és a kormány kívül is".

Thomas Melia - utalva a budapesti tüntetésekre - a diplomaták bevett gyakorlatának mondta, hogy személyesen figyelnek meg nyilvános eseményeket. Szerinte "az az állítás, hogy az (ideiglenes) ügyvivő részt vett a demonstráción, nem teljesen igaz; elment megnézni egy tüntetést, találkozott a résztvevőkkel, kisebb-nagyobb csoportokkal, kormánypártiakkal és kormányellenesekkel, és olyanokkal is, akiket nem érdekel a politika".

Azt is mondta, André Goodfriend azt tette, ami a munkája, és a főnökei nagyra értékelik Washingtonban.

Minden, amit az ügyvivő tesz, egybecseng az amerikai külügy elvárásaival - szögezte le.

Arra a kérdésre, felmerült-e, hogy az ügyvivőt hazahívják, vagy hogy éppen ellenkezőleg, nagyköveti rangba kerüljön, azt mondta: az elnök jelöltje Colleen Bell.

Közölte, reméli, Colleen Bell jelölését hamar elfogadják a szenátusban, hogy a "nagykövet asszony mielőbb Budapestre utazzon, és André Goodfrienddel együtt a budapesti misszión dolgozzon".

Arra a kérdésre, a kitiltással mi az Egyesült Államok célja, azt mondta, egyrészt tudatni akarják az érintett személyekkel, hogy nem szívesen látott személyek az Egyesült Államokban, másrészt szerencsés fordulatnak nevezte, hogy az ügyön keresztül ennyi figyelmet kap a korrupció.

Szerinte az lenne az igazán jó, ha a magyar kormány a felfokozott érdeklődés nyomán vizsgálatokat indítana.

Thomas Melia arról szerint Magyarország jobb döntéseket hozna, ha szélesebb volna a politikai részvétel, mélyebbek a médiában zajló viták, vagy éppen a parlamenti munka.

Arra kérdésre, mennyire van szoros együttműködés az Egyesült Államok és az Európai Unió között a demokráciát és korrupciót érintő kérdésekben, azt mondta, sok európai ország osztja a Magyarországgal kapcsolatos aggodalmaikat; ezeket kétoldalú tárgyalásokon hozták szóba a partnereik.

Úgy fogalmazott: tudják, hogy nincsenek egyedül aggodalmaikkal, "Magyarország más szövetségesei és uniós szomszédjai hasonlóképpen látják a helyzetet".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!