Autóipari mérnökirodát nyit a Thyssenkrupp Automotive Technology Szegeden

Belföld, 2022.10.27

Elektromechanikus kormányrendszerek fejlesztését végző mérnökirodát nyit a Thyssenkrupp Automotive Technology Hungary Kft. Szegeden - jelentette be Tagai Dóra, a cég HR-vezetője szerdán.

Thyssenkrupp Szeged
Az egység ünnepélyes megnyitóján a szakember azt mondta, a cég elektromos és elektronikai fejlesztőközpontjában Budapesten és Veszprémben 1200 mérnök dolgozik, hozzájuk csatlakoznak majd a szegedi egység munkatársai.

A következő három évben a cég több száz mérnököt szeretne felvenni. Ez bizonyítja, hogy a Thyssenkrupp stratégiai befektető, amelynek hosszú távú céljai vannak Magyarországon - közölte a HR-vezető.

Joó István, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) vezérigazgatója kifejtette, a Thyssenkrupp 2015 óta mintegy 150 milliárd forintnyi beruházást hajtott végre Magyarországon a kormány pénzügyi támogatásával, ezzel a magyar gazdaság gerincét adó autóipar egyik kiemelt hazai szereplőjévé vált. A cég egyike a 100 legnagyobb magyarországi foglalkoztatónak és az 50 legnagyobb exportőrnek, szerepel a legkedveltebb munkahelyek listáján.



A Thyssenkrupp tovább bővíti magyarországi k+f tevékenységét, több helyszínen 65 új szakembert vesz fel magas mérnöki tudást igénylő munkakörökbe. A beruházás több mint 1,8 milliárd forintból valósul meg, amelyhez a kormány 460 millió forint vissza nem térítendő támogatással járul hozzá - mondta a vezérigazgató.

Joó István kifejtette, a gazdaság újraindításának legfontosabb eszközei között szerepel a kutatás-fejlesztési tevékenység erősítése. 2021-ben a hazai k+f ráfordítások értéke 900 milliárd forintot tett ki, ami 18 százalékkal volt magasabb a 2020-asnál.

A Thyssenkrupp beruházása tovább erősíti a magyar-német gazdasági kapcsolatokat - emelte ki a vezérigazgató. Ismertetése szerint 2020-ban a Németországból származó tőkebefektetések állománya elérte a 17,5 milliárd eurót, ami a teljes külföldi állomány több mint egyötödét adja. A magyar-német kétoldalú áruforgalom 2022 első hét hónapjában - a tavalyi hasonló időszakhoz képest 9 százalékkal bővült -, a teljes évben pedig először lépheti át a 60 milliárd eurós értéket.

Az új mérnökiroda is hozzájárul ahhoz a kormányzati célkitűzéshez, hogy Magyarország lokális kivétel legyen az európai és a világméretű recessziós környezetben - mutatott rá Joó István.

Mihálffy Béla (KDNP), a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy egyre több nemzetközi cég látja meg Szeged tudásiparában a befektetési lehetőséget. A Thyssenkrupp az egyik legszélesebb tevékenységi körrel bíró német vállalat, amely új mérnökirodájának megnyitása komoly fizetést és előmeneteli lehetőséget teremt a fiatal szakemberek számára.

Nagy Sándor (Momentum) városfejlesztési alpolgármester hangsúlyozta, Szeged a hazai informatikai ipar egyik központjává vált, köszönhetően az egyetemen folyó magas színvonalú informatikai képzésnek. A város igyekszik olyan környezetet biztosítani, ahol a diploma megszerzését követően is szívesen maradnak a magas képzettségű szakemberek. Szegeden mintegy háromezer szoftverfejlesztő dolgozik, a hazai és nemzetközi cégek között pedig szoros a szakmai együttműködés.

A Thyssenkrupp nehézipari és gépipari konszernhez tartozó Thyssenkrupp Automotive Technology a világ egyik vezető autóipari beszállítója. A cég 1999 óta van jelen Magyarországon, jelenleg mintegy 2700 munkatársat foglalkoztat. Budapesten a cégcsoport egyedüli elektronikai és szoftverfejlesztési kompetencia-központjában elsősorban elektromos kormányrendszerének fejlesztésével foglalkoznak, amelyek alkalmasak a legkülönfélébb vezetéstámogató- vagy önvezető rendszerekkel való együttműködésre. Győrben 2013 óta működik a cég futómű-összeszerelő üzeme. Jászfényszarun elektromechanikus kormányszervók és motorkomponensek gyártása folyik 2018. óta, és a debreceni csavarrugó- és stabilizátor üzemét is ebben az évben alapították. A budapesti kompetencia központhoz tartozó veszprémi iroda 2020-ban nyitott.

A nyilvánosan elkérhető cégadatok szerint a Thyssenkrupp Components Technology Hungary Kft. a 2020. október 1-jétől 2021. szeptember 30-ig tartó üzleti évben az előző időszakot 17 százalékkal meghaladó, 225 milliárd forintos értékesítésből származó nettó árbevételt ért el, amely csaknem 70 százaléka származott exportból. A vállalkozás adózott eredménye az üzleti évben 11,639 milliárd forint volt, míg a 2019/2020-as időszakban vesztesége meghaladta a 20 milliárd forintot.
(MTI)

Címkék

Thyssenkrupp Szeged Thyssenkrupp Automotive Technology
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!