Az ELTE 2,8 milliárd forint uniós pályázati támogatásból fejleszti gyakorlóiskoláit

Belföld, 2023.01.24

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem 2,8 milliárd forint európai uniós forrásból fejleszti, korszerűsíti és újítja fel öt budapesti és egy szombathelyi gyakorlóiskoláját - jelentette be az egyetem rektora a kedden Szombathelyen, az ELTE Bólyai János Gyakorló Álalános Iskola és Gimnázium dísztermében tartott projektnyitó ünnepségen.

Borhy László elmondta: az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében meghirdetett, a Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló, százszázalékos támogatási intenzitású pályázati támogatásnak köszönhetően az ELTE hat gyakorlóiskolájának infrastruktúrája újulhat meg, illetve olyan eszközbeszerzésekre nyílik lehetőség, amelyek a pedagógusképzést segítik.

Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem "nagyon fontos pillérjei" a gyakorlóiskolák, büszkék a sikereikre, hiszen mind előkelő helyen szerepelnek az országos ranglistákon, diákjaik pedig szorgalmas, jól felkészült gyerekek - hangoztatta.

Hozzátette: az ELTE Bólyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium a régió egyik legkeresettebb középiskolája, amelyet Magyarország húsz legjobb középfokú oktatási intézménye között tartanak számon, a HVG 2022-es középiskolai országos rangsorában a 15. helyen szerepelt, a gyakorlóiskolák között pedig a negyedik helyen végzett.

Hangsúlyozta: a szombathelyi pedagógusképzés kiemelten fontos az egyetem számára, ezért is "élesztették fel" és hozták létre a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központot, igyekeztek javítani a pedagógusképzés körülményeit.

A Bólyai iskola tanulóinak létszáma az elmúlt évek fejlesztésének és fejlődésének hatására hatszázról ezerre növekedett, ezért a színvonal megtartása érdekében elengedhetetlenné vált az infrastruktúra és a tárgyi eszközök fejlesztése, amire az EFOP pályázaton elnyert 500 millió forintos támogatás lehetőséget nyújt - mondta Borhy László.

Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja a pályázatot a maga nemében "unikálisnak" nevezte, amely sokféle felhasználás tett lehetővé, az infrastrukturális beruházások teljes körétől, az eszközbeszerzéseken át, az oktatásfejlesztéshez kapcsolódó beruházásig.

Pintér Zsolt, az ELTE Pályázati Központ igazgatóhelyettese kijelentette: a 2,8 milliárd forintos pályázati támogatás 64 százaléka,
1,8 milliárd forint értékben "beépül" az infrastruktúrába, 31 százalékát, mintegy 900 millió forintot pedig digitális eszközök, iskolabútorok beszerzésére fordítanak, és csak nagyon kis részt használnak fel a lebonyolításra, pályázati adminisztrációra és ellenőrzésre.

Felsorolása szerint a projekt során 184 tanteremet és szaktantermet újítanak fel, 135 interaktív táblát szereznek be, 210 laptop és 140 asztali számítógép, valamint 4330 iskolabútor kerül a hat iskolába.

A projektnyitón az ELTE kötelékébe tartozó valamennyi gyakorlóiskola igazgatója részletesen ismertette, hogy milyen korszerűsítéseket és fejlesztéseket terveznek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!