Az LMP a reptéri zajártalom csökkentését szorgalmazza

Belföld, 2018.10.10

Átfogó törvénymódosítást készít az LMP az érintett lakosok és önkormányzatok bevonásával a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér által okozott zajártalom csökkentése érdekében.

Schmuck Erzsébet és Demeter Márta frakcióvezető-helyettes szerdán sajtótájékoztatón felidézte, hogy augusztus közepe óta a nemzetközi légi forgalom olyan fel- és leszállási útvonalakat használ, ami miatt sokkal több ember szenved a repülők zajától.

Schmuck Erzsébet elmondta: egy olyan pénzügyi alap létrehozását kezdeményezik, amelyből a károsodott épületek tulajdonosait vagy az elköltözni vágyókat lehetne kárpótolni, vagy hangszigetelni lehetne a házakat. Ennek forrását az egyre nagyobb forgalmat bonyolító reptér, valamint az állam biztosítaná az LMP elképzelései szerint. Emellett a célra ismét bírságot szednének a határértéket meghaladó zajszennyezésért.

Az LMP a teherszállítást is máshová telepítené.

Demeter Márta rámutatott: a kőbányai önkormányzat az LMP kezdeményezésére már elfogadott egy olyan határozatot, amelyben kimondják, nem értenek egyet az új repülési irányokkal és a korábbi visszaállítását követelik, amikor a repülők egy része még nem a lakott területek felett közlekedett. Ennek kezdeményezésére az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz fordul az önkormányzat.

Demeter Márta szerint fontos lenne az is, hogy sok reptér gyakorlatához hasonlóan Budapesten se legyen fel- és leszállás éjfél és reggel hat óra között.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!