Az MSZP az Európai Bizottsághoz fordul a Mátrai Erőmű ügyében

Belföld, 2020.07.29

A bevallottnál jóval többet, összesen több mint 75 milliárd forintot költött az állam a korábban Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Mátrai Erőműre - közölte szerdán az MSZP elnökhelyettese, bejelentve: tiltott állami támogatás miatt az Európai Bizottsághoz (EB) fordulnak az ügyben.

Szakács László az MSZP Facebook-oldalán közvetített sajtótájékoztatón - "kalandos jogügyletnek" nevezve a Mátrai Erőmű többségi tulajdonának az állami Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. általi megvásárlását - azt mondta, a kormány azt állítja, hogy 17,5 milliárd forintért vásárolta meg az erőművet, de a szocialista párt által "kiperelt" dokumentumok, okiratok szerint 75 milliárd forintot fordítottak az erőműre.

Hozzátette: a vételáron felül ki kellett fizetni közel 5 milliárd forint tagi kölcsönt Mészáros Lőrincnek, valamint 26-26 milliárd forintért tőkeemelést, illetve hitelkiváltásokat kell végrehajtani.

Az ellenzéki politikus közölte, a kormány a munkahelyek megőrzésével, klímavédelmi szempontokkal és az energiaellátás biztonságával magyarázta Mészáros Lőrinc veszteséges vállalkozásának megvásárlását.

Szakács László szerint azonban nem erről van szó, az ügylet révén ugyanis az adófizetőké marad a költség és Mészáros Lőrincé lesz a haszon, megint nagyon sok pénz vándorol "Magyarország nemzeti gázszerelője" érdekeltségeinek zsebeibe.

Közölte, a 75 milliárd forintból egyszerre meg lehetne duplázni a gyes és a gyet legkisebb összegét, vagy rendbe lehetne tenni az összes háziorvosi praxist, vagy az ápolási díj összegét meg lehetne duplázni.

Az MSZP-s politikus szerint az erőműre fordított, a kormány által be nem vallott pénzt vissza kell szerezni, a Mátrai Erőművet meg kell tartani.

Jelezte, az MSZP az EB-hez fordul, mert felmerül annak a gyanúja, hogy egy veszteséges cég állami finanszírozásáról van szó, amit tiltanak a versenyjogi szabályok.

Megjegyezte, nagyon sok cég van ma Magyarországon, amely a koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt rosszul járt, legfőképpen a turisztikai szektorban, ők azonban nem számíthatnak arra, hogy "az állam a hónuk alá nyúl".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!