Az MSZP kifogásolja, hogy csekély támogatást kapnak a gazdák a sertéspestis miatt

Belföld, 2018.06.19

Az MSZP kifogásolja, hogy a kormány az Európai Unió tiltására tévesen hivatkozva csak csekély támogatást ad az afrikai sertéspestis miatt károkat szenvedő gazdáknak.

Harangozó Gábor, az ellenzéki párt elnökségi tagja kedden Budapesten, sajtótájékoztatón azt mondta, várható volt, hogy előbb-utóbb Magyarországon is megjelenik ez a betegség, a kormánynak ezért volt ideje felkészülni a károk kezelésére, mégsem tette meg ezt.

Azt mondta: a kabinet csak csekély támogatást biztosítana a gazdáknak és azt is korlátozott feltételekkel, arra hivatkozva, hogy az EU nem enged mást. Holott az EU nem tiltja ilyen esetekben a károk kompenzálását, hiszen az úgynevezett jövedelemstabilizációs eszközzel minden tagállam élhet, annak révén uniós forrásokat használhatna a tagállam a gazdák megsegítésére - magyarázta.

Harangozó Gábor közölte, másfél évvel ezelőtt módosító indítványt nyújtott be, mivel a kormány nem vezette be ezt az eszközt. Akkor azzal utasították el a kezdeményezését, hogy bár egyetértenek vele, de ki kell dolgozni a részleteket - mondta.

Az ellenzéki politikus szerint a kormány ezzel a mulasztással kárt okozott, a károk pedig 10 milliárd forint felett járnak, mert a legnagyobb felvásárlók embargót vezetettek be a magyar sertéshússal és sertéshúskészítményekkel szemben.

Kérdésre elmondta, a kormány szerint csak de minimis (csekély összegű) támogatásra van lehetőség, amely egy időszakon belül csak egyszer adható a termelőknek, azaz akik korábban valamilyen kár miatt kaptak ilyet, azok még egyszer nem kaphatnak.

Harangozó Gábor egyetértett Nagy István agrárminiszterrel abban, hogy nagy károkat okozna, ha 5 százalékkal csökkennének a támogatások az unió következő költségvetésében. Ugyanakkor szóvá tette, hogy jelenleg Magyarország adja a legalacsonyabb, 15 százalékos nemzeti kiegészítést a vidéktámogatásokhoz. Ausztriában ez az arány 50-60 százalék - közölte, felszólítva a kormányt arra, hogy emelje meg a tagállam által bármikor megemelhető támogatást.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!