Az oktatásügyért tartottak demonstrációt a közmédia épülete előtt

Belföld, 2022.12.09

Az oktatásügyért tartottak demonstrációt a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) budapesti székháza előtt péntek este tanárok, diákok szülők és a velük szimpatizálók az Egységes Diákfront és a Pala Mozgalom szervezésében.

Az Egységes Diákfront demonstrációja az MTVA székháza előtt Engedj be! - skandálták a tüntetők, akik azt kifogásolták, hogy szerintük a közmédia nem tájékoztatja a magyar lakosságot az oktatás valódi helyzetéről és nem mondhatják el a köztelevízióban az álláspontjukat az oktatásügyért demonstrálók.

A többi között a szónokok felszólítására a tüntetők egy percre befogták a szájukat, így mutatva, hogy a közmédia szerintük miként hallgatja el a követeléseiket.

A Kunigunda útján felállított színpadon kalapáccsal szétvertek egy televíziókészüléket.

A tüntetés a Flórián téren kezdődött, onnan vonultak a demonstrálók az MTVA épülete elé.

Útközben a "Szabad ország, szabad oktatás", a "Fizessétek ki a tanárainkat!" és "A csend nem rend" rigmusokat skandálták.

A menetelők olyan molinókat tartottak a magasba, mint "Minden hatalom a népé", "Ki fog minket tanítani?", "Még több stadiont, még kevesebb tanárt!". Az egyik demonstráló egy molinón Haynauhoz, az 1848/49-es szabadságharc utáni megtorlások elrendelőjhez hasonlította az oktatást felügyelő belügyminisztert. "Haynau 13 honvédtiszt, Pintér 13 tanár" - szerepelt a polgári engedetlenség miatt elbocsátott tanárok számára utalva a táblán.

A menetben résztvevők fáklyákat gyújtottak és Pintér Sándor belügyminiszter lemondását követelték.

A tüntetők nemzeti színű, európai uniós, valamint a pedagógusokért tartott tüntetések jelképévé vált kockásing-mintás és körbezárt felkiáltójelet ábrázoló zászlókat lobogtattak. Feltűnt a tömegben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének, a Pedagógusok Szakszervezetének és a Tanítanék Mozgalomnak a lobogója is.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Az Egységes Diákfront demonstrációja az MTVA székháza előtt Az Egységes Diákfront demonstrációja az MTVA székháza előtt Az Egységes Diákfront demonstrációja az MTVA székháza előtt
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!