Az ötvenéves Szegedi Ifjúsági Napokról nyílt kiállítás

Belföld, 2018.06.18

A legnagyobb múltú hazai fesztivál, az idén ötvenéves Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN) történetét bemutató szabadtéri kiállítás nyílt a csongrádi megyeszékhely központjában hétfőn.

A félévszázadot bemutató 12 tablót a fesztivál egykori legendás helyszínén, a Stefánián állították föl. Az interaktív kiállítás érdekessége, hogy a plakátokon elhelyezett QR kód segítségével az adott korszak legjellemzőbb zenéi is meghallgathatók.

A Szegedi Ifjúsági Napokat először 1968-ban, egy évvel a legendás woodstocki fesztivál előtt szervezték meg. A rendezvény szervesen kapcsolódott a szegedi nyár kulturális eseményeihez, a Szabadtéri Játékokhoz és a nemzetközi néptáncfesztiválhoz.

Botka László (MSZP) a kiállítás megnyitóján úgy fogalmazott, a SZIN-en az akkori kor viszonyaihoz mérten szabadon szórakozhatott sok tízezer fiatal.

A SZIN első korszaka 1990-ig tartott, a bő két évtized alatt, a fesztivál fellépői között szerepelt a hazai könnyűzene szinte minden fontos együttese, köztük olyanok is, melyek máshol csak nehezen kaptak fellépési lehetőséget.

1990-től 2002-ig Szurdi Zsolt és a Városi Rock Klub csapata szervezte a fesztivált különböző helyszíneken. 2003-ban az önkormányzat és a Szegedi Ifjúsági Ház vette át a rendezést: a SZIN új helyszínre, az Újszegedi Partfürdőre költözött, időpontja pedig a nyár közepéről átkerült augusztus végére, így az elmúlt másfél évtizedben a nyári fesztiválszezon zárórendezvényévé vált.

A SZIN - ahogy a tablók bemutatják - helyszíne mellett, környezettudatos szemléletével is kitűnik a hazai fesztiválpalettáról, ezt 2009-ben a magyarországi rendezvények közül elsőként és egyetlenként Greener Festival Awarddal ismerték el.

A SZIN-t idén augusztus 22. és 26. között rendezik meg olyan fellépőkkel mint a Pet Shop Boys, Sean Paul vagy Jess Glynne.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!