Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (1.rész)

Belföld, 2017.07.06

    Budapest, 2017. július 6., csütörtök (OS) - Az alapvető jogok biztosa az online pénztárgépek akadálymentességének hiányáról, a vak és gyengénlátó személyek egyenlő esélyű hozzáférésének fontosságáról Az alapvető jogok biztosa szerint alapjogi visszásságot okoz, illetve a Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló Egyezményben (CRPD) meghatározott nemzetközi kötelezettségeknek sem felel meg az az előírás, hogy a vak és gyengénlátó vállalkozók, munkavállalók csak online pénztárgéppel tehetnek eleget a nyugtaadási kötelezettségüknek. Ez a berendezés az ő számukra ugyanis jelenleg nem akadálymentes. Székely László ombudsman ajánlásában a nemzetgazdasági miniszter mielőbbi intézkedését kérte.

Egy látássérült, masszőrként dolgozó panaszos arról számolt be az alapvető jogok biztosának, hogy megvásárolta a 2017. január 1-től kötelezően alkalmazandó online pénztárgépet, de az nem akadálymentesített, vagyis vak emberként nem tudja használni, így a jogszabályban meghatározott kötelezettségeit sem tudja teljesíteni. A panaszos a biztos vizsgálatát kérte, mert használható megoldás hiányában a munkavégzését kénytelen felfüggeszteni.
A fogyatékossággal élő személyek jogainak védelméért külön is felelős biztos vizsgálatot indított az ügyben. Székely László jelentésében megállapította, hogy a Munka törvénykönyve és a Fogyatékos személyek jogairól szóló törvény alapvetően a munkáltatók kötelezettségeként határozzák meg, hogy biztosítsák a fogyatékossággal élő munkavállalóik számára az egyenlő eséllyel hozzáférhető munkakörülményeket.

Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

-------------------------------------------------------------------


Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.

Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.

(c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!