Az ÁSZ üdvözli a kampányfinanszírozási törvény várható módosítását

Belföld, 2017.11.13

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) üdvözli a kampányfinanszírozási törvény kedden várható módosítását, amely szerint az egyéni jelöltekhez hasonlóan a jelölőszervezeteket is az állami támogatás visszafizetésére köteleznék, ha nem érik el az egyszázalékos támogatást a választásokon - tájékoztatta az ÁSZ hétfőn az MTI-t.

A számvevőszék szerint a törvénymódosítás - elfogadása esetén - tovább növeli a kampánypénzek átláthatóságát és biztosítja az elszámoltathatóságot.

Emlékeztetnek: a 2014-es országgyűlési választást a korábbiakhoz képest új lebonyolítási és finanszírozási rendszerben tartották. Az Országgyűlés 2013-ban új törvényt alkotott a választási eljárásról, valamint az országgyűlési képviselők kampányköltségeinek átláthatóvá tételéről, amely jól körülhatárolható ellenőrzési feladatokat fogalmazott meg az ÁSZ-nak.

A közlemény szerint az ellenőrzési lehetőségek bővülésének is köszönhetően az ÁSZ több törvénytelenséget, szabálytalanságot is feltárt, elsősorban a mandátumot nem szerző pártok esetében. Ezek alapján, illetve a törvényben meghatározott együttműködési kötelezettség elmulasztása miatt az ÁSZ több feljelentést tett - fűzték hozzá.

A tapasztalt szabálytalanságokra az ÁSZ felhívta a jogalkotók figyelmét, és ez hasznosulhat abban a törvénymódosításban, amelyről várhatóan kedden szavaz az Országgyűlés - tartalmazza az ÁSZ közleménye.

Megemlítették: a törvénymódosítás arra is kitér, hogy az Állami Számvevőszéknek azon pártokat kell hivatalból ellenőriznie a választás után egy éven belül, amelyek legalább egyszázalékos eredményt értek el. Így az ÁSZ a választáson mandátumot szerző jelölőszervezetek ellenőrzésén túl ezen jelölőszervezetek ellenőrzését is elvégzi majd.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!