Az egészségügyi dolgozók bérfejlesztését követelték a József nádor téren

Belföld, 2015.07.01

Több szakszervezeti vezető is felszólalt szerda délután a budapesti József nádor téren azon a demonstráción, amelyen több százan követeltek bérfejlesztést és jobb munkakörülményeket az egészségügyi dolgozóknak az Őszintén az Egészségügyről akciószövetség szervezésében.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke - utalva a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Kossuth téri rendezvényére - arról beszélt: abba kell hagyni a szervezetek közötti széthúzást, és együtt kell küzdeni a kitűzött célokért.

Mint mondta, növelni kell a Független Egészségügyi Szakszervezet tagságát, mert "az egészségügynek nincs egy összefogott nagy szervezete".

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke azt mondta, nem külön ágazati összefogásra van szükség. Bírálta a Nemzetgazdasági Minisztériumot, amelyik "leckét ad a világnak", de közben nem beszél kivándorlásról, a szociális olló nyílásáról, és a kormány modernizációnak álcázva veri szét az oktatást és az egészségügyet.

Dénes Tamás, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke azt mondta, hogy az egészségügyi dolgozók csak magukra számíthatnak, de képesek rá, hogy elérjék a végső céljukat. Kiemelte, megalázó a hálapénz, és ők nem akarnak ebben a "szoft korrupt" rendszerben dolgozni.

Kiss László, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke azt mondta, hogy követeléseik között élhetőbb egészségügyet, megfelelő béreket követelnek, olyan bérszintet, ami miatt nem kell külföldön munkát vállalni, és nem kell elfogadni hálapénzt. Hozzátette, ezen kívül biztosítani kell a megfelelő szakápolóképzést.

Bert van Caelenberg, a közszolgálati dolgozók nemzetközi szövetségének (Eurofedop) főtitkára azt mondta: ha van egy munkaerő-irányelv, de azt egyes országok nem tartják be, akkor az Európai Bírósághoz fordulnak.

Kiss László az MTI kérdésére elmondta, a József nádor téren egy hete felállított, szerintük az egészségügy helyzetét tükröző "szegény kórházat" ellenzéki pártok politikusai közül többen meglátogatták, a kormánypártok képviselői azonban nem.

A demonstrálók tábláin "Az egészségügy rabszolgái", "Mi segítünk mindenkinek, és nekünk ki segít?" feliratok voltak olvashatók. A színpadon a beszélők mögött például olyan táblát emeltek a magasba, mint "Olimpiai sportlétesítményekre 600 milliárd, kerítésre 20 milliárd, béremelésre 13 milliárd".

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!