Az elmúlt öt év rendkívüli változást hozott a magánegészségügyi piacon - konferencia

Belföld, 2017.10.10

Az elmúlt öt év rendkívüli változást hozott a magánegészségügyi piacon, újabb és újabb befektetők látnak fantáziát ezen a területen - mondta Jászkuti Bertalan, a Heal Partners alapító ügyvezetője egy szakmai konferencián kedden Budapesten.

A Portfólió által rendezett Private Health Fórumon Jászkuti Bertalan azt mondta, míg évekkel korábban jellemzően a "lakásrendelők" és járóbeteg-ellátás területén voltak jelen a magánszolgáltatók, addig mostanra nem egy intézmény vágott bele a kórházi ellátás nyújtásába a magánegészségügy piacán.

A szakember felhívta a figyelmet, hogy a befektetők jelentős összegeket áldoznak fejlesztésre ebben a szektorban, sorra bővítik kapacitásukat. Úgy vélte, az állami szerepvállalásra is szükség van, hiszen az ágazatot szabályozni és a társadalombiztosításon keresztül finanszírozni kell, azonban azt látni szükséges - folytatta -, hogy a magánegészségügy már most is sokkal nagyobb mértékben veszi ki a szerepét a teljes ellátórendszerből, mint korábban.

Egy felmérést ismertetve elmondta, a tíz legnagyobb magánszereplő árbevétele (diagnosztikai ellátások nélkül) is jól mutatja a tendenciát, hiszen míg 2007-ben 6,3 milliárd forint volt az árbevételük, addig 2016-ban 21 milliárd forint, ami 14,5 százalékos bevételnövekedést jelent.

Szintén nőtt a kereslet a magánszektor ellátásai iránt, a Szinapszis piackutató felmérése szerint míg 2014-ben a budapesti lakosok 49 százaléka, 2016-ra már 60 százaléka vett igénybe valamilyen egészségügyi szolgáltatást magánszereplőtől - mondta Jászkuti Bertalan.

Varga Péter Pál, a Budai Egészségközpont alapító-főigazgatója szerint az állami egészségügyi ellátás még mindig alulfinanszírozott, és hiába épültek új kórházak az országban, ha az ellátást áron alul fizeti meg a biztosító.

Az Országos Gerincgyógyászati Központot (OGK) is vezető gerincgyógyász úgy látja, hogy a társadalombiztosítás felől elmozdul a rendszer az adóalapú egészségügyi ellátás felé. Szerinte az egészségügyi ellátó és a közfinanszírozó kapcsolatának üzletinek kell lennie. Arról is beszélt, hogy tapasztalataik szerint a szakember-elvándorlás folyamatos, és még ennél is nagyobb bajnak nevezte a szakember-képzés "felmorzsolódását".

Mint mondta, jelenleg a közfinanszírozott gerincgyógyászati műtétek 80 százalékát végző OGK-ban egyéves várólista van a tervezhető gerincműtétekre, azonban, ha a várólisták ledolgozására adott kormányzati plusz forrást beépítenék a teljesítményvolumen-korlátba, tehát ha tudnának folyamatosan tervezni ezzel a forrással, akkor fél évre lehetne csökkenteni a várólistát.

Javaslatai között szerepel, hogy valódi szektorsemlegességet kell alkalmazni a közfinanszírozásban, szükséges a pályázati rendszerek kiterjesztése a magánszereplőkre is, és az egészségügy szürke- és feketegazdaságának kifehérítése is fontos lenne.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!