Az LMP kikéri a közszolgálati egyetem pályázati anyagait

Belföld, 2017.04.27

Az LMP közérdekű adatigényléssel kikéri a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) valamennyi pályázati anyagát, mivel az ellenzéki párt szerint az eddig nyilvánossá vált információk komolyan felvetik a korrupció gyanúját.  

Hadházy Ákos, az ellenzéki párt társelnöke csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, az "egyetemek gyilkolása és a civilek csillagozása mellett" nem kapott elég figyelmet, hogy az unió ellenőrei rendkívül súlyos visszaélések gyanúit vetették fel az NKE-nél.

Az intézmény ugyanis több alkalommal vehetett fel pénzt ugyanazért a tevékenységért, emellett többször hajthatott végre túlárazásokat és indokolatlan költekezéseket - fejtette ki az LMP politikusa, hozzátéve, a történtek felvetik az egyetem rektorának, Patyi Andrásnak a büntetőjogi felelősségét is.

Kiemelte, mindez szerinte megmagyarázhatja, hogy Patyi András a Nemzeti Választási Bizottság élén miért akadályozza az olyan népszavazásokat, amelyek kellemetlenek lehetnek a kormánynak.

Hadházy Ákos elmondta, a közérdekű adatigénylésükben az egyetem minden pályázatának megvalósíthatósági tanulmányát és megkötött szerződését kikérik.

Hangsúlyozta, az eddig nyilvánosságra került adatok alapján is több súlyos visszaélés történhetett. Ezt támaszthatják alá szerinte azok a sajtóhírek, amelyek alapján az intézmény egy 17 milliárd forintos pályázaton 3 milliárd forintot fordított személyi kiadásokra, ami az egyetem 740 dolgozójának 10 hónapos teljes munkabérét fedezné.

Hadházy Ákos szerint ráadásul ezt a projektet úgy valósították meg, hogy korábban több hasonló tartalmú pályázatot is lebonyolított az egyetem. A visszaélések gyanújára példaként említette továbbá, hogy az intézmény korábban úgy valósított meg 4,3 milliárd forint értékben számítástechnikai fejlesztést, hogy a pályázat becsült értéke forintra megegyezett a valós költségekkel. Ez csak akkor lehetséges, ha ezt a későbbi megvalósítóval törvénytelenül előre megbeszélték - jelentette ki az ellenzéki politikus.

Az LMP társelnöke emellett a "legmagasabb szintre vezető korrupciós történetnek" nevezte, hogy Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester egy friss lista alapján immáron Magyarország ötödik leggazdagabb embere lett az állami megrendeléseknek köszönhetően.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!