Az MSZP a Fővárosi Kormányhivatalhoz és az ÁSZ-hoz fordul a fideszes plakátok miatt

Belföld, 2018.02.13

Az MSZP a Fővárosi Kormányhivatalhoz és az Állami Számvevőszékhez fordul, mert álláspontja szerint a Fidesz törvénysértő módon jutott olcsóbban plakáthelyekhez - közölte Harangozó Tamás MSZP-s országgyűlési képviselő keddi sajtótájékoztatóján

A politikus azt mondta: a Fidesz legutóbbi, ellenzéket lejárató kampányáról bebizonyosodott, hogy törvénysértő, kiderült, hogy mintegy ezer plakáthelyet kaptak meg olcsóbban, mint a 2018-as listaár.

Közölte: ezért közérdekű bejelentéssel fordulnak a Fővárosi Kormányhivatal vezetőjéhez, akitől azt várják el, hogy a Fidesz által a Parlamentben megszavazott településképi törvény alapján lépjen fel, érvényesítse a jogszabályban foglalt szankciókat és ezek alapján plakátonként 150 ezer forint bírságot szabjon ki, illetve két napon belül távolítassa el az összes hirdetést.

Harangozó Tamás hozzátette: az Állami Számvevőszék elnökétől pedig azt várják, hogy ugyanolyan alapossággal és végeredménnyel járjon el a Fidesszel szemben, mint az ellenzéki pártok esetében, és büntetésként a kapott kedvezmény mértékének kétszeresét szabja ki a kormánypártra. Emlékeztetett arra, hogy korábban a Jobbiknál óriási mértékű büntetést szabott ki az ÁSZ a plakátok tekintetében, de az MSZP-t is megbírságolták irodabérlése miatt.

A szocialista politikus szerint a Fidesz hirdetési cégekkel kötött szerződései alapján közel 30 milliós kedvezményt ért el, a JCDecaux óriásplakátcég árlistáját a Fidesz által kapott árakkal összehasonlítva kiderül, hogy a nagyobbik kormánypárt mind a 6 árkategóriában 33 százalékkal alacsonyabb árat kapott.

Emellett - folytatta - az Odex hirdetési cég öt olyan vállalkozásnak is kiközvetítette a Fidesz plakátjait, amelyek a törvényi előírás ellenére nem tettek közzé 2018-as árlistát. Megjegyezte: a törvény szövege szerint a közvetítő cégeknek és a plakátcégeknek is fel kell tüntetniük listaáraikat a kormányhivatal honlapján, ezzel szemben azonban az Odexnek sem szerepel semmilyen árlistája ezen az oldalon.

Arra a felvetésre, hogy a kültéri reklámhordozókra specializálódott Odex Outdoor Expert Kft. valamint JCDecaux óriásplakátcég hétfői közleményében azt írta, hogy a törvényi előírásokat betartották az ügyben, illetve, hogy politikai pártok esetén a törvényi előírás kimondja, hogy az előző évi listaárakat kell alkalmazni, Harangozó Tamás azt mondta: a törvény szerint a listaár kiszámolásához az előző évi legmagasabb piaci árat kell alapul venni, azonban a Fidesz ehhez képest 33 százalék kedvezményt kapott. Ezt innentől kezdve nem lehet kimagyarázni - jegyezte meg.

Harangozó Tamás kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy az Odex minden ellenzéki pártnak adott egy ajánlatnak nehezen nevezhető "ultimátumot", amely arról szólt, hogy ha 48 órán belül nem válaszolnak, akkor nem kapnak plakáthelyet. Közölte: az MSZP hétfőn úgy döntött, hogy nem él ezzel a lehetőséggel, ugyanakkor az ügynek jogi úton is lesz folytatása a párt részéről.

Az MSZP képviselőjét arról is kérdezték, hogy a szocialistákkal szövetséges Párbeszéd korábban megnyitotta volna a laktanyákat a bevándorlók előtt és felszólította a kormányt, hogy ne építse meg a határzárat. Harangozó Tamás azt mondta: az MSZP-Párbeszéd szövetség szerint a határzárnak maradnia kell, amíg ezt az emberek biztonsága és biztonságérzete megköveteli. Harangozó Tamás nem akart reagálni Juhász Péternek, az Együtt elnökének magánéletével kapcsolatos kérdésre.

Az Elios-üggyel kapcsolatos kérdésre válaszolva kiemelte: mind a 17 érintett önkormányzatban az MSZP-s országgyűlési képviselők és jelöltek megpróbálják kikérni az üggyel kapcsolatos iratokat és sajtótájékoztatókat is tartanak.

Szintén kérdésre válaszolva kijelentette: nem egyeztetnek arról, hogy Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke kerüljön a MSZP-Párbeszéd közös listájára Bősz Anett helyett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!