Az MSZP országos kampányba kezd Tegyünk Igazságot! szlogennel

Belföld, 2017.03.16

Tegyünk igazságot! szlogennel országos politikai kampányt, országjárást indít az MSZP - jelentette be a párt elnöke és miniszterelnök-jelöltje csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke közölte, a csütörtökön induló kampányban azt akarják megmutatni, hogyan lehet Magyarországból egy igazságosabb országot csinálni.

Szerinte a kormány "fordított Robin Hoodként" működik, a szegényektől elvett pénzt osztják szét a gazdagok között.

A pártelnök ismertetése szerint az MSZP teljes szervezete részt vesz a kampányban, így a 106 egyéni országgyűlési képviselőjelölt-aspiránsuk is.

Elmondta, a Tegyünk igazságot! Fizessenek a gazdagok! kampánnyal támogatást akarnak gyűjteni politikájukhoz, illetve Botka László miniszterelnök-jelöltségéhez.

Molnár Gyula jelezte, ebben az időszakban a politikai tárgyalásokat nem folytatják.

Az MTI-nek a részletekről elmondta: kampányuk csütörtöktől óriásplakátokkal, közösségi médiás megjelenésekkel kezdődik, március 20-a után szórólapok is lesznek.

Hozzátette: április 1-je és május 1-je között Botka Lászlóval végigjárják azokat a körzeteket, ahol a szegénység problémája a legakutabb. Mint mondta, ezeket a rendezvényeket nem sportcsarnokokban, hanem közterületeken tartják.

Kérdésre elmondta, hogy a kampánynak szolid, 10 millió forint alatti költségvetése van.

Botka László, a szocialisták miniszterelnök-jelöltje azt mondta, a magyarok legnagyobb baja, hogy igazságtalanság van, az igazságtalan kormánypolitika elképesztő mértékben növelte Magyarországon a szegénységet.

Szeged szocialista polgármestere elmondta, bevezetnék a luxusadót a legmagasabb jövedelműeknél, ebből évente 300 milliárd forint folyna be, amiből csökkenteni lehetne az átlag alatti jövedelműek adóterhelését. Ez az adó egy-két százezer családot érintene - jelezte.

Kifejtette: 100 millió forint feletti vagyon, egymillió forint feletti havi jövedelem és tízmillió forintnál értékesebb autó vagy egyéb luxusvagyontárgy megadóztatásán gondolkodnak.

Botka László szerint a befolyó összeg elég arra, hogy adómentessé tegyék a minimálbért és a középosztályt ki tudják szélesíteni azzal, hogy jelentősen csökkenteni tudják az elvonást az átlag alatti vagy átlagos jövedelműek esetében.

Hangsúlyozta, "ez nem egy gazdagellenes kampány. Nekünk az a célunk, hogy Magyarországon igazságos közteherviselés és igazságos politika legyen".

Kérdésre közölte azt is, hogy többkulcsos adórendszert is akarnak, mert az egykulcsos adó a létező legigazságtalanabb adó.

Egy másik kérdésre válaszolva úgy látta, nincs átfedés luxusadó-javaslatuk és a Jobbik földesúradója között. Az MSZP egy komplett európai baloldali, demokratikus programot hirdet, a Jobbik programja teljesen más - közölte.

Kitért arra, hogy a legutóbbi felmérések szerint a magyar háztartások fele teljesen vagyontalan, vagyis csak azt az ingatlant birtokolja, amelyben lakik, 45 százaléknak minimális vagyona van, a lakásán kívül egy autó. A magyar háztartások öt százalékának van 30 millió forintnál nagyobb vagyona, vagyis ők tudnak az európai középosztályhoz hasonló életmódot folytatni - közölte.

Botka László szerint a Fidesz adópolitikája, családtámogatása kizárólag a legmagasabb jövedelmű családokat támogatta, miközben az egykulcsos adó magasabb elvonással terheli az átlag alatti jövedelmeket, a minimálbért.

A politikus azt mondta, az országjáráson nem pusztán adópolitikáról akarnak vitatkozni, hiszen Magyarországon a szegénység növekedése azt is jelenti, hogy a társadalom döntő többsége nem jut megfelelő és jó oktatáshoz, egészségügyi ellátáshoz.

Botka László kérdésre beszélt arról, hogy akkor van győzelmi esélye a baloldalnak a következő országgyűlési választáson, ha mind a 106 egyéni választókörzetben és országosan is egy jelölt van. Hozzátette: az elmúlt hetekben azt látta, mintha "a kis liberális pártok" nem bíznának abban, hogy győzni lehet 2018-ban, és meg akarják ismételni a 2014-es választás előtt történteket: semmi másról ne szóljon a baloldali politika, csak az összefogásról.

Még több százezer választót meg kell nyerni a baloldali politikához - mutatott rá, jelezve, az ajtaja nyitva áll, és ha valaki végiggondolja, hogy a korábbi stratégiája nem vezetett eredményre, akkor meg fognak állapodni.

Az elmúlt napok pártalakításaira reagálva Molnár Gyula azt mondta: ha téli-nyári leárazás van, akkor a plázák környékén nagyobb a forgalom, így a választás közeledtével a pártalapítások is megnövekednek. Szerinte az MSZP egyértelmű és világos társadalmi alternatívát mutat.

Aki nem akar 2018-ban változást, ne tülekedjen a rajtvonalnál, mert zavarja azokat, akik akarnak - mondta, hozzátéve: aki a 2022-es választásra készül, majd akkor álljon a rajtvonalhoz.

Az önkényuralmi jelképekkel kapcsolatos törvénymódosításról közölte, a hatalom nem csinál más, mint a saját mutyijait próbálja meg legalizálni a parlamentben, eközben olyan dolgokat vet fel, amely Magyarországot nem viszi előre. Reméli - folytatta -, Magyarországnak 27 évvel a rendszerváltás után nincs már vöröscsillag-fóbiája. El a kezekkel a Heineken sörtől, a San Pellegrino ásványvíztől! - közölte.

Nem vadászatügyben, hanem egy közgyűjtemény, egy múzeum ügyében van korrekt együttműködés a nagyobbik kormánypárttal - közölte arra a felvetésre, hogy a DK kifogásolta, MSZP-sek is aláírták azt a törvényjavaslatot, amely ingyen átadná hatvani Grassalkovich-kastélyt a vadászkamarának.

A sajtótájékoztatót egy kispesti áruház parkolójában egy Botka Lászlót ábrázoló óriásplakát előtt tartották.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!