Bakondi: Magyarország nem enged migrációs politikájából

Belföld, 2017.03.18

Magyarország nem enged migrációs politikájából, mivel meggyőződése, hogy jogilag helyesen jár el, továbbá határvédelmi rendszerével nem csak a magyar, de valamennyi európai polgár biztonságát szolgálja - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szombaton Budapesten.

Bakondi György a sajtótájékoztatón bejelentette: Magyarország megfellebbezi az Emberi Jogok Európai Bíróságának közelmúltban hozott, nem jogerős döntését, amely szerint 2015-ben a déli határszakasz tranzitzónájában jogszerűtlenül tartottak fogva, majd utasítottak ki két bangladesi menedékkérőt.

A belbiztonsági főtanácsadó szerint Magyarország ebben az esetben is teljes mértékben törvényesen bírálta el a menedékkérelmeket, a Szerbiába történő kiutasításról pedig úgy született döntés, hogy a hatóságok meggyőződtek arról, biztonságos harmadik országról van szó.

Kiemelte, a két bangladesi panaszost az a Magyar Helsinki Bizottság képviselte, amely "minden megnyilvánulásában a migránsokat támogató szervezetként szerepel", és minden fórumon részt vesz a magyar migrációs politika elleni támadásokban.

Bakondi György ilyen támadásnak minősítette, hogy a "kommunisták és a zöldek" idén március 13-án európai bizottsági kezdeményezést tettek a magyar jogi határzár vizsgálatára, továbbá a görög és a bolgár uniós biztosok a magyar uniós támogatások megvonásával fenyegették Magyarországot, amennyiben nem változtat migrációs politikáján.

A kormányfő belbiztonsági főtanácsadója elmondta továbbá, hogy még mindig keresik azt a 18 éves marokkói és 22 éves algériai férfit, akik március 16-án délután szöktek meg a kiskunhalasi őrzött szállásról, egy feltehetően összehangolt, csoportos kitörési kísérlet részvevőiként.

Bakondi György közölte azt is, hogy a déli határszakaszon az idén 7204-en próbálták meg tiltott módon átlépni a határt, közülük 4472 embert feltartóztattak, 2740-et pedig visszafordítottak.

Szólt arról, hogy a magyar hatóságokhoz az idén eddig 1134 menekültügyi kérelmet nyújtottak be a múlt évi mintegy 30 ezer után. A hatóságok 2017-ben 54 kérelmezőnek adták meg a nemzetközi védelmet, míg 13 ember menekült-, 36 oltalmazotti, 5 pedig befogadott státuszt kapott.

Embercsempészet gyanúja miatt az idén 35 emberrel szemben indult eljárás, a tavalyi több mint 250 hasonló eset után - tette hozzá.

Bakondi György kérdésekre válaszolva elmondta, a javuló időjárás, valamint az Európai Unió és Törökország között éleződő konfliktus miatt az illegális bevándorlók számának növekedésére számítanak a következő időszakban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!