Balog: az NPK egyszerre szakmai és oktatáspolitikai fórum, érdek- és értékképviselet

Belföld, 2017.05.22

A Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) egyszerre szakmai és oktatáspolitikai fórum, érdek- és értékképviselet - mondta az emberi erőforrások minisztere hétfőn Budapesten, az NPK országos szakmai konferenciáján.

Balog Zoltán közölte: a 2014-ben köztestületként létrejött Nemzeti Pedagógus Kar valódi szakmai fórum, olyan szakemberek testülete, akik képesek a konkrét értelemben vett iskolai tevékenységet megkülönböztetni a nemzetstratégiai céloktól.

Ahhoz ugyanis, hogy az iskolák jobbak, versenyképesebbek legyenek, néha olyan döntéseket kell hozni, amelyek nem feltétlenül a pedagógusok vagy a diákok közvetlen érdekeit szolgálják - fogalmazott a miniszter.

Példaként említette a minősítési rendszer, az életpálya, az egységes tankönyvrendszer bevezetését, valamint az általános képzés és szakképzés elválasztását.

Ezek nem indultak nehézségek nélkül, de a kormány hajlandó volt a párbeszédre és a korrekcióra - emelte ki Balog Zoltán.

A miniszter azt mondta, az NPK tagjai a szakma védelméről és hivatás tekintélyének helyreállításáról gondoskodnak. Arra kérte őket, hogy a nemzeti köznevelési célokat képviseljék és érvényesítsék a pedagógustársadalomban is.

Balog Zoltán elmondta, bízik benne, hogy a viharos időszakok elmúltak, és tovább tudnak dolgozni az oktatás reformján. A jövő fontos feladatai között említette a tanárképzés és továbbképzés rendszerének átalakítását, a szakszolgálatok rendszerének megerősítését, valamint a kilenc évfolyamos általános iskola bevezetését.

Megemlítette azt is, hogy fontos kérdés az utánpótlás. Ebben próbál segíteni a Klebelsberg-ösztöndíj program, amelyet eddig több mint 1500 egyetemista kapott meg, és amelynek hatására 30 százalékkal többen jelentkeztek 2016-ban pedagógus szakra, mint az azt megelőző évben.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár a Köznevelési kerekasztal előző évi munkájáról számolt be. Elmondta: eddig 16 ülése volt a kerekasztalnak, a hat munkacsoportban pedig már több száz problémát vitattak meg. A legfontosabb ügyek között említette a pedagógus előmeneteli rendszernek, a kötött munkaidőnek, az ingyenes tankönyvellátásnak, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ átalakításának, a pedagógus továbbképzési rendszer megújításának, illetve a bérek differenciálásának ügyét. (FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!