Bánki: a V4-ek közül Magyarország áll a legjobban az uniós források felhasználásában

Belföld, 2017.12.04

A visegrádi országok közül Magyarország áll a legjobban az európai uniós források felhasználásában - emelte ki Bánki Erik, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában.

A fideszes politikus rámutatott: a szocialista időszakban volt olyan, hogy három-négy év telt el a pályázat benyújtása és a szerződéskötés között, s ezzel gyakorlatilag ellehetetlenítették a vállalkozókat.

Bánki Erik kiemelte, hogy a jelenlegi kormány azt ígérte, egy sokkal egyszerűbb, könnyebben pályázható, gyorsabb elbírálású és transzparensesebb rendszert alakít ki az uniós források igénybevételéhez. Az idén a teljes keretet meghaladóan 106 százalékra hirdettek uniós pályázatokat, amelyekre 136 százalékos forrásigény érkezett be - fűzte hozzá.

A 4-es metróberuházás kapcsán Bánki Erik elmondta: Magyarország visszafizetési kötelezettsége akár a 70 milliárd forintot is elérheti. Kiemelte: a "Gyurcsány, Medgyessy, Bajnai" kormányok és a Demszky Gábor által vezetett Fővárosi Közgyűlés egy megalapozatlan beruházást készített elő, amelynek során ráadásul 166 milliárd forintot "egyszerűen elloptak".

Bánki Erik kiemelte: a kormánynak sok erőfeszítést kell tenni, hogy a visszafizetési kötelezettség ne a magyar adófizetőket terhelje, sikerüljön kompromisszumra jutnia Brüsszellel, és kiderüljön, hogy a pénzek kikhez, mely cégekhez kerültek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!