Binszki József és Tóth Péter eredményesnek tartotta a DK és a Jobbik együttműködését az előválasztási kampányban

Belföld, 2021.09.30

Az előválasztás szegedi vesztesei megköszönték a szavazók bizalmát, és azt ígérték, segítik a győztesek kampányát a jövő tavaszi megmérettetésen. Binszki József szerint Botka László nyílt kiállása Szabó Sándor mellett egyértelművé tette, hogy az MSZP jelöltje lesz a befutó.

Binszki József
A szerdán nyilvánosságra hozott eredmények alapján Szabó Sándor, aki a Csongrád-Csanád megyei 1-es választókerület képviselője nyolc éve, meggyőző fölénnyel nyerte az előválasztást a DK-s Binszki Józseffel szemben. A Demokratikus Koalíció politikusa papírforma eredményként értékelte a történteket. Szabó Sándornak igen komoly az ismertsége ugyanis a főleg szegedi területeket felölelő választókörzetben.

Binszki József azonban egy másik tényezőt is említett, amely nagyban hozzájárult a vereségéhez. Botka László szegedi polgármester ugyanis nyíltan kampányolt Szabó Sándor mellett, ami a városvezető ismertsége miatt hatalmas előnyt jelentett az MSZP-s politikusnak. Papírforma született, nem én nyertem, ilyen feltételek mellett nem is nyerhettem – mondta Binszki József.

Azonban nem ezt tartja a legfontosabbnak a DK-s politikus, ugyanis a sajtón keresztül is szerette volna megköszönni mindazok támogatását, akik rá szavaztak. Megköszönte segítőinek, a párt aktivistáinak is a támogatást, és biztosította Szabó Sándort arról, hogy a tavaszi kampányban számíthat a Demokratikus Koalíció, és személyesen az ő segítségére is.

Ugyanerről biztosította Tóth Péter is Mihálik Edvint, aki a Csongrád-Csanád megyei 2-es választókerületében győzte le őt. Itt jóval kisebb volt a különbség a Jobbik és a Momentum jelöltjei között, végül utóbbi győzelmével zárult az előválasztás. Tóth Péter szerdán délután gratulált Mihálik Edvinnek, és biztosította arról, hogy innentől közösen fognak megküzdeni a Fidesz jelöltje ellen, akinek személyéről még nem döntött a kormánypárt.

Ami az országos eredményeket illeti, Binszki József és Tóth Péter is talált optimizmusra okot adó momentumokat az előválasztásban. Binszki József örült a DK miniszterelnök-jelöltje, Dobrev Klára sikeres szereplésének, Tóth Péter pedig úgy látta, az ellenzéki pártok szoros együttműködésének köszönhetően minden körzetben azok a jelöltek állnak majd csatasorba, akiknek a legnagyobb esélyük lesz a győzelemre. Mindketten azon a véleményen voltak, hogy a DK és a Jobbik együttműködése helyi szinten eredményes volt, még ha ez az eredményekben nem is mutatkozott meg.

Most minden párt azt latolgatja, vajon, milyen eredmény várható a miniszterelnök-jelöltek versengésének második fordulójában. Dobrev Klára jelentős fölénnyel vezet ugyan Karácsony Gergely előtt, de meglepetésre Hódmezővásárhely polgármestere, Márki-Zay Péter maradt talpon harmadikként. Ő viszont jó eséllyel visszalép Karácsony javára, ami még izgalmassá teheti a versengést.

Amit minden résztvevő párt elmondhat az előválasztás első fordulója után, hogy hatalmas siker a több mint félmillió szavazó, ám az látszott, hogy a kisebb településeken az ellenzék nem tudott olyan hatékonyan mozgósítani, mint a nagyobb városokban. Most a kiértékelés következik, illetve a felkészülés a miniszterelnök-jelöltek versengésének második fordulójára. A szervezésben és lebonyolításban mind a hat ellenzéki párt részt vesz attól függetlenül, hogy versenyben maradt a jelöltjük, vagy sem.
(Webrádió)

Címkék

Binszki József Tóth Péter DK Jobbik
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!