Bogyay Katalin köszönetet mondott Ban Ki Mun volt ENSZ-főtitkárnak az 56'-os ENSZ-iratok megnyitásáért

Belföld, 2018.10.18

Bogyay Katalin, Magyarország ENSZ-képviseletének vezetője csütörtökön New Yorkban ünnepélyes keretek között mondott köszönetet Ban Ki Mun volt ENSZ-főtitkárnak az '56-os magyar forradalom ENSZ-iratainak hozzáférhetővé tételéért.

A rendkívüli és meghatalmazott nagykövet a rezidencián adott díszebédet Ban Ki Mun tiszteletére, aki jelenleg a néhai dél-afrikai államfő, Nelson Mandela által létrehozott, Elders nevű független csoport tagja. A csoport tagjai a nemzetközi politika vezető szereplői, illetve korábbi államférfiak, akik a béke és az emberi jogok előmozdításán fáradoznak.

Bogyay Katalin nagykövet az '56-os emlékév jelképét, a "Cry for Freedom" emlékszobrot - Hedva Ser izraeli szobrásznő, az UNESCO jószolgálati nagykövete alkotását - adta át a volt ENSZ-főtitkárnak. A magyar nagykövet egyúttal Magyarország nevében megköszönte a segítségét, amelyet a dél-koreai születésű politikus az '56-os iratok megnyitásában és kutathatóvá tételében nyújtott.

Ban Ki Mun fiatal korától kezdve foglalkozott a magyar forradalom és szabadságharc ügyével, személyes emlék is fűzi az eseményhez: 62 évvel ezelőtt az iskolai diákszervezet elnökeként levelet írt Dag Hammarskjöld akkori ENSZ-főtitkárnak, akitől a kommunista elnyomás miatt fellázadó magyar nép megsegítését kérte.

Az ENSZ illetékesei a magyar kormány kérésére - Bogyay Katalin nagykövet diplomáciai munkája nyomán - 2016 tavaszán engedélyezte az ENSZ levéltárában és a Columbia Egyetemen található, szigorúan bizalmas minősítésű '56-os iratok kutatását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!