Bolgár-magyar emléktáblát avattak a bolgár fővárosban

Belföld, 2017.10.20

Bolgár-magyar kétnyelvű emléktáblát avattak pénteken a bolgár fővárosban, Szófiában, az ország egyik legrégebbi templomában - számolt be az eseményről telefonon az MTI-nek Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára.

Mint mondta, a magyar küldöttség meghívásának előzménye Valeri Szimeonov bolgár kormányfőhelyettes részéről az volt, hogy a két ország törvényhozása tavaly úgy határozott, legyen október 19. a magyar-bolgár barátság napja, amelyet először idén ünnepeltek meg. Az esemény jelentősége abban áll, hogy ilyen döntés egy közös barátsági napról magyar részről csupán Lengyelországgal született korábban.

A delegáció tagjai voltak Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya, Varga Szimeon, az Országgyűlés bolgár nemzetiségi szószólója és Muszev Dancso, a magyarországi Bolgár Országos Önkormányzat elnöke.

Soltész Miklós szólt arról, hogy a két ország kapcsolatainak számos történelmi alapja van, a közös múlt, Magyarországon 150 évig, Bulgáriában ötszáz évig tartott a török hódoltság, illetve a szovjet elnyomás a közelmúltban. Ez rányomta a bélyegét a bolgár nemzettudatra, és megmutatkozik abban, hogy a bolgárok szeretnének Európa részeként megmaradni. Sok a hasonlóság a két ország politikájában, főképpen a migrációs politikában. Ennek üzenete teljesen azonos mindkét ország részéről: helyben kell segíteni a valóban bajba jutott országokon és embereken, és az illegális migrációt meg kell állítani. Bulgáriában kétszáz kilométer hosszan építettek kerítést az illegális migráció feltartóztatására.

Hangoztatta, hogy "a baloldal itt sem hazudtolja meg önmagát, ugyanúgy, mint Magyarországon, ugyanúgy, mint Európa nyugati felén, túl azon, hogy migránspárti, támad mindenkit, aki az országát, nemzetét védi".

Szólt arról is, hogy a tárgyalásokon a vendéglátókat elsősorban a magyar családpolitika érdekelte, a családi adókedvezmény, a gyed extra és a családi otthonteremtési kedvezmény (csok). Minden olyan döntés, amely az elmúlt két és fél év során a népesedési gondok kezelésére megszületett, és Magyarországon pozitív változást indított el. A bolgár felet hasonlóképpen érdekelték a szociális területen az utóbbi időben indított magyar kezdeményezések.

A látogatás egyik szép mozzanata volt, hogy Bulgária legrégebbi templomában, a Szent Szófia-székesegyházban kétnyelvű emléktáblát avatott Fazekas Sándor, Mátrai Márta és Soltész Miklós. Bolgár részről az eseményen Ilijana Jotova köztársasági alelnök, valamint Valeri Szimeonov vett részt. A két ország barátságát jól jelképezi, hogy az október 19-i emléknap Rilai Szent János ereklyéinek a XV. század második felében Magyarországról történt visszaszállításához kötődik - hangoztatta a magyar államtitkár.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!