Borvendég János kapta idén a Hőgyes Endre-emlékérmet

Belföld, 2019.12.13

Borvendég János professzor, klinikai farmakológus kapta idén a Hőgyes Endre-emlékérmet; a rangos elismerést Szigeti Szabolcs egészségügyi gazdálkodásért és intézményfelügyeletért felelős helyettes államtitkár adta át a díjazottnak pénteken Budapesten.

Szigeti Szabolcs azt mondta Borvendég Jánosról, hogy kiemelkedő szolgálatával méltóvá vált Hőgyes Endre örökségéhez és példát mutat az egész magyar társadalom számára.

A díj névadójáról szólva felidézte: Hőgyes Endre nemcsak kiváló orvos, tudós és szervező-tanár volt, hanem mindenekelőtt olyan hazafi, aki minden cselekedeténél - legyen az a védőoltás kiterjesztése, az orvostársadalom tudományos életének megszervezése, vagy az orvosképzés fejlesztése - az ország és a nemzet gyarapítását, sorsának jobbra fordítását tartotta szem előtt.

Szigeti Szabolcs felidézte: Hőgyes Endre orvosi és emberi nagyságát és tisztánlátását az mutatja meg a legjobban, hogy a magyar egészségügyi képzés múltját feldolgozó munkáiban célokat és irányokat is megfogalmazott. Hozzátette: a kísérleti orvostudomány kiemelkedő kutatójának egykori gondolata ma is aktuális, miszerint az állam legértékesebb tőkéje az ember, "az állam számára minél tanultabb és minél képesebb orvosi rendet nevelni" egyike a legfontosabb kulturális feladatoknak.

Borvendég János az orvostudomány kandidátusa, klinikai farmakológus. Kezdetektől képviselője az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek, illetve jogelődjének: eleinte a tagja, majd alelnöke, 2017-től emeritus tagja.

A díjazott az ünnepségen a magyar klinikai gyógyszeres vizsgálatok történetéről szóló előadásában arról beszélt: már az 70-es évektől kezdődően új klinikai gyógyszerek vizsgálatának tervezésével, szervezésével foglalkozott. Több mint ötven tudományos közlemény szerzője, társszerzője, az 1980-as évektől kezdődően számos nemzetközi bizottság tagja.

Az 1961-ben alapított Hőgyes Endre-emlékérmet az Egészségügyi Tudományos Tanács elnöksége javaslatára adományozza az emberi erőforrások minisztere.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!