Budavári Lakosok Szövetsége: ne legyenek bódék a Várnegyedben!

Belföld, 2020.06.25

A Budavári Lakosok Szövetsége tiltakozik az I. kerületi polgármester azon terve ellen, hogy kereskedelmi céllal "bódékat" állítsanak fel a Várnegyed területén.

A Kapisztrán téren tartott demonstráció után Sándor Péterné Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselő mintegy ezer tiltakozó budavári lakos szignóját tartalmazó aláírásgyűjtő-íveket mutatott be a képviselő-testület csütörtök délutáni ülésén V. Naszályi Márta (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) polgármesternek.

A Budavár nem bódévár elnevezésű aláírásgyűjtési akciót támogatja az önkormányzat Fidesz-KDNP-frakciója és a Fidelitas is.

Sándor Péterné a demonstráción elmondta: a veszélyhelyzet idején a polgármester egyedül döntött arról, hogy két pavilont állíttat fel a Szentháromság téren a Mátyás-templom közvetlen közelében, illetve egyet a Gránit lépcsőnél.

Hozzátette: a tiltakozók véleménye szerint a "lacikonyhákat" működtető "bódék" nem méltóak a Várnegyed, illetve a Mátyás-templom történelmi környezetéhez.

Az önkormányzat ülésén Sándor Péterné egyéni képviselői indítványt terjesztetett elő, amelyben javasolta, hogy vonják vissza a Kereskedelmi pavilon 2020 elnevezésű pályázatot, amely kilenc hónapra engedélyezné a pavilonok felállítását.

A képviselő úgy vélekedett, hogy az a 33 millió forint, amely befolyna a "bódék" üzemeltetéséből, takarékos gazdálkodással más forrásból előteremthető.

Csobánczy Gábor alpolgármester (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP-Jobbik-Várunk Egyesület) álszentnek nevezte az előterjesztést. Azt mondta: az önkormányzat korábbi vezetése több alkalommal engedélyezte pavilonok felállítását.

Hangsúlyozta, ebben az esetben sem bódékról, hanem pavilonokról van szó, amelyek kialakítását egyeztették az Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatallal, és a pályázat lebonyolítása végig átlátható volt.

Közölte: ugyan 37 étterem található a Várnegyedben, ezek közül csupán kettő működik a járványhelyzet miatt. Vagyis a pavilonok hiánypótló jelleggel teremtenek étkezési lehetőséget a jellemzően belföldi turistáknak - tette hozzá az alpolgármester.

V. Naszályi Márta is azt hangsúlyozta, hogy a járvány következtében megváltozott a Várnegyedbe látogató turisták összetétele, és mások az igényeik is. A pályázat éppen ezért csak kilenc hónapra szól, ezt követően pedig a tapasztalatok alapján a lakosság bevonásával döntenek a pavilonok további sorsáról.

A képviselő-testület végül 10 nem szavazattal, 4 igen ellenében, egy tartózkodás mellett elutasította az indítványt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!