CÖF-CÖKA: Szeged nem engedélyezte a "Gyurcsány-terrort" bemutató kiállítást

Belföld, 2021.10.08

Szeged önkormányzata közlekedési okokra hivatkozva nem engedélyezte a 2006-os "Gyurcsány-terrort" dokumentáló Vérbe fojtott szabadság című vándorkiállítás bemutatását a csongrádi megyeszékhelyen - jelentette be a Civil Összefogás Fórum (CÖF) - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) szóvivője pénteken Budapesten.

Ifj. Lomnici Zoltán szerint ez a példa nélküli döntés a gyülekezési jog, a szólás- és véleményszabadság súlyos elnyomását jelenti, ami régóta működő baloldali módszer. Az önkormányzat arra hivatkozott, hogy a kiállításnak helyet adó kamion beállása a tervezett belvárosi helyszínre veszélyeztetné a sétálóutca gyalogosforgalmát - ismertette.

A szóvivő elmondta: nem mondanak le arról, hogy - várhatóan tavasszal - újra megpróbálják eljuttatni Szegedre a vándorkiállítást.

Egyben feltette a kérdést: mit vár a szegedi polgármester a tárlat bemutatásának megakadályozásáért Gyurcsány Ferenctől cserébe?

Ifj. Lomnici Zoltán arról is szólt: a szervezőket is meglepte a tárlat iránti érdeklődés, több olyan város is jelentkezett a bemutatás szándékával - például Sopron és Bicske -, amely az eredeti tervek szerint nem szerepelt a vándorkiállítás állomásainak sorában.

Végül hangsúlyozta: annak ellenére megtartják az október 23-ára tervezett békemenetet, hogy a baloldal megpróbálja súlyosan korlátozni a gyülekezés, szólás- és véleményszabadságot, illetve a baloldali sajtó elhallgatja a "Gyurcsány-terrort". A békemeneten '56 hősei mellett a 2006-os "Gyurcsány-terror" áldozatairól is megemlékeznek - mondta ifj. Lomnici Zoltán.

A CÖF-CÖKA szervezésében, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat kezdeményezésére szeptember 18-án útjára indított vándorkiállítást egy kamion rakterében rendezték be, és több mint húsz településen látható október 23-áig. A kamionon a kiállítás címe mellett az őszödi beszédből vett idézet szerepel: "Hazudtunk reggel, éjjel meg este", illetve a "Ne hagyjuk, hogy újra megtörténjen!" felirat. A kiállított tárgyak között gumilövedék, könnygázgránát kilövésére alkalmas karabély, akkori rohamrendőr egyenruha látható, továbbá öt televíziós képernyőn vetítik a 2006-os tüntetések felvételeit, a résztvevőkkel készített interjúkat. Eközben a hangszórókból az őszödi beszéd szól.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!