Csaknem négyszáz alkotást neveztek a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválra

Belföld, 2018.03.01

Háromszáznyolcvankilenc alkotást neveztek a 2016-ban elhunyt Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos emlékét őrző nemzetközi filmfesztiválra, melyet második alkalommal májusban rendeznek meg Szegeden - jelentette be a szervező Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója csütörtökön a Tisza-parti városban.

Jávorszky Iván az eseményről rendezett sajtótájékoztatón elmondta, a fesztivált azzal a szándékkal szervezték meg, hogy a szegedi születésű operatőr emlékét, művészetét ébren tartsa, munkásságát, személyiségét minél szélesebb körben megismertesse, és ezt a tudást az újabb nemzedékeknek átadja.

Az operatőri munkát a középpontba helyező fesztiválon öt kategóriában - nagyjátékfilm, kisjátékfilm, kísérleti- és dokumentumfilm, animáció - versenyeznek az alkotások. Az elmúlt évhez képest jóval több, 27 nagyjátékfilmet neveztek a seregszemlére. A világ minden tájáról érkeztek nevezések, legtöbb Magyarországról, Németországból és az Egyesült Államokból, de több alkotás érkezett Kínából és igazi különlegességnek ígérkezik egy buthani-magyar koprodukcióban készült film - közölte a szakember

Szabó Éva, a fesztiválnak helyet adó Belvárosi mozi vezetője elmondta, a mintegy kétszáz órányi anyagból operatőrökből, rendezőkből, filmes szakemberekből álló bizottság választotta ki a versenyfilmeket és állította össze az információs vetítés programját.

A május 9-én kezdődő fesztiválon a legjobb alkotásokat Szabó Gábor - az egyetlen, Zsigmond Vilmos rendezte film (Tékozló apa, 1991) operatőre - vezette zsűri választja ki. A filmek rangsorolásában még Enyedi Ildikó rendező, Erdély Mátyás operatőr, James Chressanthis amerikai operatőr, rendező, író, producer, valamint Muhi András filmproducer, az Inforg Stúdió alapító tagja vesz részt. Az alkotásokat a szakemberek mellett középiskolásokból és egyetemistákból álló diákzsűri is értékeli.

A vetítéseket szakmai programok egészítik ki, szakmai workshopot tart például James Chressanthis, közönségtalálkozókat szerveznek, valamint vizsgafilmjeikkel bemutatkoznak Szász János tanítványai is a Színház- és Filmművészeti Egyetemről.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!