Cseh Filmkarnevál - Idén négy helyszínen várják a közönséget

Belföld, 2017.02.11

Idén már négy helyszínen, Budapest mellett Debrecenben, Miskolcon és Szegeden is várják a cseh filmek rajongóit a Cseh Filmkarneválra, amelyen a legfrissebb és legfigyelemfelkeltőbb alkotásokat mutatják be február 22. és március 14. között.

A Filmkarnevált Petr Václav társadalmi drámája, a cseh határvidéken játszódó, Sosem vagyunk egyedül nyitja február 22-én a Toldi Moziban - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Másnap Az Én, Olga Hepnarová című drámát mutatják be, amely egy megtörtént esetet dolgoz fel: a címszereplő Olga volt Csehszlovákiában az utolsó halálra ítélt és kivégzett nő. A cseh filmkritikusok ennek a cseh-lengyel-francia-szlovák koprodukcióban készült filmnek és elsőfilmes rendezőinek ítélték a legtöbb elismerést a 2016-os év terméséből.

Az FC Roma című, Rozálie Kohoutová és Tomás Bojar jegyezte film az emancipáció és önmagunk elfogadtatásának göröngyös útját járja körbe a Tigris elmélet című filmhez hasonlóan, amely az emancipáció nemek közti mellékhatásait próbálja feltérképezni. A Radek Bajgar rendezte Tigris elmélet főszerepét a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója, Jirí Bartoska alakítja.

A budapesti vetítéssorozatot február 26-án Jan Hrebejk cseh-szlovák koprodukcióban készült filmje, A tanítónő zárja, amelynek története a manipuláció művészetébe avatja be a nézőt. Bár a történet az 1980-as években játszódik, a film megtekintése során sokszor érezhet a néző párhuzamot a mai kor történéseivel.

A filmeket március 3. és 5. között a miskolci Művészetek Háza - Béke Art-moziban, március 8. és 10. között a szegedi Grand Café-ban, március 12. és 14. között pedig a debreceni Apolló moziban lehet megtekinteni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!