Czibere: életre szóló esélyt kell biztosítani minden gyereknek

Belföld, 2017.10.17

Életre szóló esélyt kell biztosítani minden gyerek számára, a hátrányos helyzetű fiataloknak pedig minél korábban meg kell adni a fejlődésükhöz szükséges segítséget - mondta az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára kedden Budapesten.

Czibere Károly a szegénység elleni küzdelem világnapján arról beszélt, a társadalmi szolidaritás alapvető feltétele, hogy a hátrányos helyzetbe, rossz családi körülmények közé születő gyerekek számára ez ne jelentsen később negatív meghatározottságot.

Az államtitkár a Gyermekek biztonsága és jövője című konferencián az egész társadalom közös ügyének mondta a szegénység elleni küzdelmet, és arról beszélt: hosszú távon alapvetően nem a szegényügyi politika, hanem az átfogóbb társadalompolitika, a családpolitika, a nemzetstratégia vezethet el a veszélyeztetettség megszüntetéséhez. A gyerekek joga, hogy mindent megkapjanak ahhoz, ami a testi, lelki, erkölcsi, szellemi fejlődésükhöz szükséges - szögezte le, hozzátéve, hogy ez az egész társadalom hosszú távon megtérülő és "forintosítható" érdeke is.

A fogyatékos embereket foglalkoztató Premier Kultcaféban tartott tanácskozáson az államtitkár, ismertetve a kormányzat családpolitikai intézkedéseit, arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország az OECD-országok átlagának dupláját költi családpolitikára. Arról is beszélt, hogy fontos jelzés volt a kormányzat számára a KSH tavaly decemberi publikációja, amely szerint a jövedelmi szegénységi mutató 5 százalékponttal csökkent. Hozzátette: reméli, a KSH november végi, december elejei adatai is azt támasztják majd alá, hogy a gyermekek "szegénységi kitettsége" csökkent az elmúlt évben.

Lakner Zoltán szociológus, a Pázmány Péter egyetem oktatója, az első Orbán-kormány családpolitikáért felelős helyettes államtitkára a rendezvény moderátoraként ugyancsak javuló adatokról beszélt. Arról, hogy 2012-2013 óta minden mérés azt mutatja, "a reményből fordulat lett", és a családoknál látják leginkább a javulást.

Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár azt mondta, hogy 2010 óta a kormányzati gondolkodás középpontjában a családok állnak. Hozzátette: azt szeretnék, hogy az ezzel kapcsolatos intézkedések kiszámítható, vállalható, perspektivikus jövőt, a fenntarthatóságot biztosítsák a családok számára. Ennek két legfontosabb eleme - a családtámogatások mellett - a munka és az otthon, tehát a foglalkoztatás és a lakhatás biztonságának a megteremtése - mondta

Beneda Attila szerint ma az ország és Európa előtt álló legnagyobb kihívás az, hogy megoldást találjanak az alacsony születésszámra. Közölte, ha a negatív trendek nem változnak, akkor Magyarország lakossága "kiszámítható időn belül", 2060-ra jelentősen, akár 20-30 százalékkal is csökkenhet. Arra hívta fel ugyanakkor a figyelmet, hogy ha Magyarországon megszületnének a családalapítás előtt álló fiatal párok által tervezett gyerekek, akkor a társadalom önfenntartása biztosított lenne. Ehhez 2,1 -es termékenységi arány lenne szükséges - tette hozzá. Emlékeztetett, hogy 2011-ben még 1,23 volt ez a szám, ami azóta 1,49-re növekedett ugyan, ám még mindig messze van a kívánatostól.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!