December elején hirdetnek ítéletet a vadasparki költségvetési csalás ügyében

Belföld, 2021.11.04

Miután lezajlott a bizonyítási eljárás, az iratismertetés és a perbeszédek pedig már közelegy éve megtörténtek, már csak az ítélethirdetés maradt hátra a Flamingó-ügykéntelhíresült tárgyalássorozatból.

Flamingó játszótér A költségvetési csalás tényére egy uniós pályázat kapcsán világított rá a vádirat.

Az ügy előzménye, hogy 265 millió forintból - közte 185 millió forintnyi uniós forrásból - épített játszóteret a Szegedi Vadasparkban egy, a kormánypárthoz közel álló, korábban több trafikos koncessziót elnyerő szegedi vállalkozó cége. A beruházás megvalósult, ám a létrejött produktum és a bekerülési költségek között első ránézésre is komoly űr tátongott. A gyanús ügyletek miatt Ménesi Imre, MSZP-s önkormányzati képviselő feljelentést tett az ügyészségnél és az Európai Csalás Elleni Hivatalnál (OLAF). Sok más hasonló üggyel ellentétben, ebben az esetben a hazai nyomozás, majd a vádemelés sem maradt el. Az uniós támogatást elnyerő Titán Project’s House Kft. ügyvezető-tulajdonosa az a V.
R. , aki az általa szerkesztett Szóda című lapban a város szocialista vezetését ostorozta még a 2014-es választási kampányban. V.R. jó kapcsolatokat ápolt a helyi Fidesz egykori elnökével is. V. R. és társai tehát komoly politikai támogatást tudhattak maguk mögött, amikor a játszótér és az interaktív látogató - tájékoztató rendszer kialakítását kezdték tervezni.

A cég vezetője a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökséghez nyújtotta be pályázatát, a támogatási szerződést pedig 2013. január 18-án írták alá. A beruházás viszonylag gyorsan megvalósult, hiszen Gy. L. ugyanennek az évnek a nyarán adta át az 500 négyzetméteren elterülő létesítményt. Az eredeti szerződésben a legnagyobb tételt a játszótér építésére fordították volna, hiszen erre a célra 185 millió forint állt rendelkezésre, a Flamingó névre keresztelt szoftverre pedig 52 milliót állítottak be. Ennek a későbbiekben azért lett komoly jelentősége, mert a nyomozás során a DARFÜ-nél lefoglalt szerződésben már 154-83 volt az arány a Flamingó javára.

Az ügy egyik kulcskérdése, hogy a szóban forgó, Flamingó névre keresztelt szoftver értéke megközelíti-e az erre a célra kifizetett uniós támogatás mértékét. Ehhez informatikai szakértőket is bevont a tárgyalás menetébe a bíróság, akik folyamatos vitában voltak a per másodrendű vádlottjával, H. Gáborral, akinek cége fejlesztette a szoftvert. A fő gond az
volt, hogy a Flamingó eredeti forráskódja elveszett, így későbbi változatokból próbálták visszafejteni a szakértők és a másodrendű vádlott az eredeti funkciókat.

Ezek kereskedelmi értéke az informatikai szakemberek szerint alig több mint 10 millió forint, H. Gábor és V. R. viszont ragaszkodott ahhoz a teóriához, mely szerint ennek a szoftvernek hatalmas jövője lett volna, amennyiben nemzetközi értékesítésre is lett volna lehetőségük. A november 4-i tárgyalási napon újabb indítványokkal álltak elő a vádlottak és védőügyvédjeik, ám Gaudi Tibor, az ügyben eljáró bíró szerint ezek egyike sem hozna új fejleményt az ügyben, ezért elutasította a kezdeményezéseket. Magát a bizonyítási eljárást egyébként már a tavaly december 8-i tárgyaláson lezártnak tekintette, de H. Gábor ekkor azzal állt elő, hogy egy speciális eljárással vissza tudja állítani az eredeti forráskódot. Ekkor pénzbüntetéssel sújtotta a bíró a másodrendű vádlottat, mert a bizonyítási eljárás lezárását követően kezdeményezte egy új bizonyíték felvételét, noha ezt megtehette volna korábban is.

Ennek ellenére újranyitotta a bíróság a bizonyítási eljárást, ami közel egy évvel meghosszabbította a tárgyalást a Szegedi Törvényszéken, de releváns új körülményeket nem tudott felmutatni a védelem. Ezért a mostani tárgyaláson végleg lezárta Gaudi Tibor a bizonyítási eljárást, és mivel mind az iratismertetés, mind a perbeszédek megtörténtek korábban, csak annyi maradt hátra, hogy a bíró megkérdezze a vádlottakat, hogy élni kívánnak-e az utolsó szó jogával.  

Erre csak V. R. tartott igényt, aki elmondta, hogy nem állt szándékában kárt okozni, és ha követett is el hibákat, az a tapasztalatlanságának volt köszönhető. A bíró végül bejelentette az ítélethirdetés napját, amely december 3-án délelőtt 10 órakor lesz.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!