Demográfiai földprogramot szorgalmaz a Mi Hazánk

Belföld, 2020.08.05

Demográfiai földprogramot szorgalmaz a Mi Hazánk Mozgalom fiatal párok földhöz juttatása érdekében - közölte Novák Előd, a párt alelnöke szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Mint mondta, a kormány hiába hirdetett ilyen programot a Nemzeti Vidékstratégia 2012-2020 című dokumentumban, semmi sem valósult meg belőle, sőt a javaslatot előterjesztő Ángyán József államtitkárt is lemondatták.

Újra kell éleszteni a földprogramot a huszonnegyedik órában, hiszen vidéken különösen aggasztó "a cigányság népességrobbanása", miközben a dolgos magyarságnak nem nyújt életteret a kormány - vélekedett.

Novák Előd a Nemzeti Vidékstratégiából idézve arról beszélt, hogy a gazdatársadalomnak nem lesz megfelelő utánpótlása, valamint az inaktív rétegek aránya rendkívüli terheket ró az aktívakra. Ma már egyes térségek kiürüléssel, illetve súlyos munkanélküliséggel járó szociális gettókká válással fenyegetnek - tette hozzá.

Kifogásolta, hogy semmi nem valósult meg a kormány demográfiai földprogramjából, amelynek lényege az lett volna, hogy 25-50 évre szóló földbérleti jogot és a gazdálkodás beindításához szükséges képzést, szaktanácsadást, hiteleket, piacra jutási támogatást és egyéb kedvezményeket, valamint az életkezdéshez - akkor vidéki térségekben jelentősnek mondható - 3 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaptak volna pályázati úton fiatal párok, családok. Nekik azt kellett volna vállalniuk, hogy vidéken letelepednek vagy ott maradnak, két vagy több gyermeket világra hoznak, tisztességgel felnevelnek és életvitelszerűen mezőgazdasági tevékenységet folytatnak - mondta.

Novák Előd szerint ma már világosan látszik, hogy a programhoz rendelt földeket az Orbán-kormány nem a fiataloknak, hanem az Ángyán József lemondását követően nemsokára meginduló "feudális hűbéri birtokadományozó" állami földbérleti, majd földprivatizációs programok keretében saját holdudvarának szánta. Így esélye sem volt a demográfiai földprogram elindításának, amit viszont a Mi Hazánk Mozgalom újra szeretne a politikai napirend részévé tenni - fűzte hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!