Díjemelésekről döntött a pécsi közgyűlés

Belföld, 2018.06.21

A bölcsődei ellátás díjának, a helyi közösségi közlekedés jegy- és bérletárainak, valamint a közterületi parkolás díjainak emeléséről döntött a pécsi közgyűlés csütörtökön.

A baranyai megyeszékhely fenntartásban működő intézményekben a bölcsődei ellátás gondozási díja napi 250-ről 480 forintra nő. A díjemelkedés a rászoruló, illetve a három vagy több gyermeket nevelő családokat nem érinti, kedvezményeik változatlanul megmaradnak - ismertette Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester a szavazás előtt.

A 18 igen és 5 nem szavazattal, 3 tartózkodás mellett megszavazott előterjesztés szerint az ellátás jelenlegi díja "indokolatlanul alacsony", annak összege 2012 óta nem emelkedett.

A parkolási tarifák emeléséről Decsi István (Fidesz-KDNP) alpolgármester közölte: az üzemeltető Biokom Nonprofit Kft. 2011 óta nem emelt árat, miközben szükségessé vált a kizárólag érmés fizetésre lehetőséget biztosító - csaknem húszéves élettartamú - jegykiadó-automaták korszerűsítése.

A belvárosban egyúttal meghosszabbítják a díjköteles időszakot. Erről az ott lakók javaslatai alapján döntöttek - tette hozzá, kiemelve, hogy Pécsen öt év alatt 10 százalékkal nőtt a személyautók száma.

Az előterjesztésben az áll, hogy az egyes díjzónában a parkolás óránkénti díja augusztus elsejétől 300-ról 400 forintra, a kettes zónában 160-ról 200 forintra, a harmadik díjkörzetben 100-ról 120 forintra nő.

Páva Zsolt a szavazás előtt utalt arra, hogy a jövőben bővíteni kell a parkolóhelyeket.

A javaslatot egyórás vita után, 21 igen és 5 nem szavazattal, 1 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők.

A pécsi közösségi közlekedés tarifáinak díjemelését Páva Zsolt a többi között azzal indokolta, hogy 2011 óta nem emelkedtek a buszjegy- és bérletárak, ugyanakkor az elmúlt hét évben 30 százalékkal növekedett a gépkocsivezetők bére. Decsi István alpolgármester a javaslat vitája során közölte: összességében mintegy 12 százalékos emelést terveznek végrehajtani.

Az elővételben megvásárolt buszjegyek 300 helyett augusztustól 400 forintba kerülnek, a buszon megváltott vonaljegyek ára 400-ról 500 forintra emelkedik. A jelenleg 7055 forintba kerülő 30 napos összvonalas bérletért 7300 forintot kell majd fizetni - olvasható az előterjesztésben.

A díjváltozással párhuzamosan megszüntetik a mobiltelefonon váltható elektronikus havi összvonalas bérletet, az elektronikus havi tanuló- és nyugdíjasbérletet, illetve a 30 és 120 perc utazásra feljogosító, mobiltelefonon váltható elektronikus jegyet.

Páva Zsolt beszámolt arról is, hogy az emelt árú jegyek és bérletek értékesítéséből származó összegeket kizárólag a helyi közösségi közlekedés fenntartására fordítják. A javaslatot 15 igen és 6 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett fogadta el a közgyűlés.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!