DK: azok a nagycsaládosok kapjanak autóvásárlási támogatást, akik egyébként nem tudnának autót venni

Belföld, 2020.01.17

A Demokratikus Koalíció azt javasolja, hogy csak azok a nagycsaládosok kapjanak autóvásárlási támogatást, akik egyébként nem tudnának maguknak saját gépjárművet venni.

A párt frakcióvezető-helyettese pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet: a BMW bejelentette, hogy a támogatásnak köszönhetően hatszorosára nőtt a hétüléses autóinak eladása. Arató Gergely hangsúlyozta, hogy egy ilyen jármű ára 8-11 millió forint között van, ehhez ad a kormány családonként 2,5 millió forint támogatást.

Bebizonyosodott, hogy a kabinet családtámogatási rendszere azoknak ad, akiknek egyébként is van pénzük - értékelt. Hozzátette, tudják, hogy a kedvezményt nem csak a gazdagok veszik igénybe, de "mégiscsak felháborító", hogy az adófizetők pénzén több száz jómódú család autóvásárlását támogatták.

Arató Gergely azt is kijelentette, olyan családtámogatási rendszerre van szükség, ami mindenkihez eljut, ezért emelni kell a családi pótlékot, növelni a bölcsődei férőhelyek, az óvónők és gyermekorvosok számát, és le kell állítani a kilakoltatásokat.

Más témában kérdezték arról, a Horváth László fideszes országgyűlési képviselő által bejelentett elképzelésről, ami a gyöngyöspatai iskolai szegregáció miatt megítélt kártérítést - pénz helyett - oktatási-képzési lehetőségek biztosításával rendezné. Arató Gergely azt felelte, hogy ezzel azt kínálják fel kárpótlásként, amit az érintetteknek egyébként is meg kellett volna kapniuk, mert a jó oktatás lehetősége minden magyar gyereknek jár. Hangsúlyozta, egyetértenek azzal, ha az önkormányzat vagy a kormány többlet oktatási lehetőséget biztosít a gyerekeknek, de ez nem hozza helyre az elmúlt tíz évben okozott károkat és nem teszi semmissé a bíróság ítéletét. Megjegyezte, hogy az ügyben egyébként érdemes megvárni a Kúria döntését is.

A politikus azt mondta, értik, hogy a település nem képes kifizetni egy ekkora kártérítést, ezért "fizesse ki helyette a kormány, akinek elsődleges felelősége van ebben az ügyben". Jelenleg ugyanis a kabinet az iskolafenntartó, korábban pedig a kormányhivatalokon keresztül felügyelte az oktatási intézményeket - érvelt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!