DK: vissza kell állítani a nyugdíjszámításnál a svájci indexálást!

Belföld, 2019.12.13

A Demokratikus Koalíció ismételten arra szólította fel a kormányt, hogy a nyugdíjak kiszámításakor újra alkalmazza a svájci indexálást.

A DK frakciószóvivője pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a Fidesz tudatosan hagyja elértéktelenedni a nyugdíjakat és elszegényedni az időseket. Az Orbán-kormány a saját törvényeit is megszegi, amikor még a trükkösen alacsonyra kiszámított inflációval sem emeli a nyugdíjakat - fogalmazott Gréczy Zsolt.

A kormány elvileg úgy biztosítja a nyugdíjak értékállóságát, hogy minden évben annyit emel rajtuk, amennyi az infláció - emlékeztetett. Ez szerinte évek óta nem teljesül és az is kiderült, hogy jövőre a kormány mindössze 2,8 százalékkal fogja emelni a nyugdíjakat, holott még a jegybank szerint is 3,4 százalék lesz az infláció. Figyelembe véve, hogy az élelmiszer-infláció az elmúlt években mindig meghaladta az általános inflációt, több ezer forint hiányozhat majd januártól az idősek pénztárcájából - érvelt Gréczy Zsolt.

Hozzátette: azzal, hogy a Fidesz eltörölte a nyugdíjak reálbérekhez kötését, a nyugdíjasok 10 éve nem részesültek nyugdíjemelésben. Mára az átlagnyugdíj az átlagbér alig több mint fele, egy nyugdíjas tehát ma fele annyit ér a kormánynak, mint egy dolgozó - bírált a frakciószóvivő.

Vissza kell térni a Gyurcsány-kormány nyugdíjszámítási rendszeréhez: a nyugdíjakat nem csak az inflációval kell korrigálni, hanem a gazdasági növekedéshez és a béremeléshez kell kötni, amíg Európa képes nem lesz arra, hogy bevezesse az európai minimálnyugdíjat - ismertette pártja álláspontját.

Kérdezték arról, hogy csütörtökön két MSZP-s újpesti önkormányzati képviselő átült a DK frakciójába. Azt felelte, hogy a két szocialista politikus feltehetően úgy gondolta, hogy a DK értékrendje és politikai világa áll hozzájuk a legközelebb. Egyre többen látják, hogy ma a Demokratikus Koalíció a második legerősebb párt Magyarországon, a véleményére is egyre többen figyelnek oda, így lehet, hogy a DK sokak számára vonzó lesz - értékelt.

Szintén kérdésre azt válaszolta, hogy Becsó Zsolt fideszes képviselő egy "zughotelt" működtetett a VI. kerületben. Ez feltehetően bűncselekmény volt, mert az eset többek között adóelkerülést is feltételez. Az ügyben a kerületi önkormányzat feltehetően megteszi a szükséges intézkedéseket - mondta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!