DK: vonják vissza a munka törvénykönyvének tervezett módosítását!

Belföld, 2017.04.21

A Demokratikus Koalíció arra szólítja fel a kormányt, hogy kezdjen érdemi tárgyalásokat a szakszervezetekkel a munka törvénykönyvének tervezett módosításáról, és amíg nincs korrekt és méltányos megállapodás, addig se a parlament, se a kabinet ne foglalkozzon az előterjesztéssel - mondta Varju László, a DK országgyűlési képviselője pénteki sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus azt mondta, a gazdasági bizottság fideszes elnökének előterjesztése rugalmas munkaidőre és a termelési ciklusokra hivatkozik, de valójában arról szól, hogy a dolgozóknak ne fizessék ki, ami jár.

Hozzátette: a DK szerint a tervezett módosítás miatt az amúgy is "extrém módon" túlterhelt magyar dolgozók pluszjuttatás nélküli túlórája akár évi 400 órával is emelkedhet. Ráadásul a Fidesz a szociális partnerek megkérdezése nélkül tett olyan javaslatot, amely a tiltakozó szakszervezetek szerint egyértelműen a multiknak kedvez az alacsony keresetű munkavállalókkal szemben, különös tekintettel az ipari vállalatokra - jegyezte meg.

Varju László úgy vélte, a javaslat konfliktust gerjeszt a multik és a hazai kis- és közepes vállalkozások között is.

Közölte: a DK szolidáris a szakszervezetekkel és a törvény megszavazása esetén esetlegesen létrejövő sztrájkokat is támogatják, kiállnak a munkavállalók és dolgozók mellett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!