Dr. Bellányi Balázs: Alapvető szemléletváltásra van szükség a politikai kultúrában

Belföld, 2019.10.11

Dr. Bellányi Balázs Szeged 5. számú választókerületében indul az önkormányzati választásokon, a független képviselőjeltöltet terveiről kérdeztük.

Dr. Bellányi Balázs
Miért gondolta úgy, hogy elindul a választáson? Dr. Bellányi Balázs Szeged 5. számú választókerületének független önkormányzati képviselőjelöltje. Mint elmondta, nem nagy pénzekből kampányol, inkább a programjával akart kitűnni. Végzettsége szerint jogász, most innováció-menedzsmenttel foglalkozik, részt vesz egy startup informatikai fejlesztésében. Politikával komolyabban soha nem foglalkozott, de tervei bőven lennének, ha bizalmat kapna.

Miért gondolta úgy, hogy elindul a választáson?

Egyik politikai oldalt sem érzem közel magamhoz. Megérett néhány dolog a változásra, elsősorban az, hogy olyan embereket válasszunk, akik nem valamelyik pártnak az elkötelezettjei, hanem valóban a választóikat akarják szolgálni. Szokták tőlem is kérdezni, hogy mit tudok én tenni függetlenként, ha egyik párt támogatását sem érezhetem magam mögött. Én azonban megfordítom a kérdést: amennyiben bármelyik táborba beletartoznék, egy pártnak lennék a tagja, akkor elvárnák tőlem, hogy velük együtt szavazzak egy kérdésben, akár saját választókörzetem hátrányára. Ha arról lenne szó, hogy hol legyen egy fejlesztés, itt vagy a városnak egy másik felében, akkor  központilag mondanák meg, hogy nekem hogyan kellene szavaznom. Márpedig mostanában tényleg így működik a népképviselet. Ilyen fals módon, mindenütt. Amikor jártam a környéket, és gyűjtöttem az aláírásokat, a választópolgárokon is éreztem, hogy nem elégedettek ezzel a jelenlegi helyzettel. Nem szeretik egyik oldalt sem, csak szavaznak a kisebbik rosszra.

Nem nagyon tudott kampányolni, gondolom anyagi forrásai sem voltak rá olyan bőséges mértékben?
 
Való igaz, én nem tudom, és nem is akarom felvenni mennyiségileg a versenyt, a minőségi tartalomra helyeztem a hangsúlyt. Nem vagyok jó kilincselő, nem hívogattam ki minden embert a szobából, hogy ugyan, írjon már alá nekem, de az ajánlások így is a vártnál könnyebben összejöttek. Úgy gondolom, hogy a programpontjaim a legfontosabbak.

Mik ezek a legfontosabb pontok?
 
Két részre osztottam őket, az első a választókerületem programja. A legfontosabbnak az úgynevezett Móra Liget kialakítását gondolom. A Cserepes Sori telep, az a nyomor ugyanis megengedhetetlen a 21. század Európájában. Fel kell számolni azt, és az ott lakóknak méltó lakhatási körülményeket kell biztosítani. Ennek helyére pedig épülne a kreatív központ, kisebb irodákkal civilekkel, startup cégekkel. Olyasmit képzeltem el, mint az Agora, csak kicsit kisebb méretben. Mellette a piacot is újra kell gondolni, sokkal zöldebbnek kellene lennie, több fával, és, ami még lényegesebb, állandó forgalommal. Ennek mentén kellene a profilját átalakítani. Szeretném a környék életét és gazdaságát fellendíteni. 

Emellett egy szabadidőparkot is ki lehetne alakítani a családoknak, tóval, hűst adó fákkal, zenés játszótérrel, ahová futópálya is vezetne, amely terveim szerint az Alsó-Nyomási soron indulna. A Móra Liget - a kreatív központtal, a minden nap aktív piaccal illetve a szabadidőparkkal - tudná összhatásában azt eredményezni, hogy egyre több ember szokjon ide, akár a határon túlról is. Városi léptékben mérve ez nem is lenne komoly beruházás, számításaim szerint, korrupciómentesen ez mintegy 2 milliárd forint. További programpontjaim például a vízminőség ellenőrzése, útjavítás, körforgalom a Rákóczi utcánál, zebra a Vadkerti térnél, a villamossín rendbehozatala a Petőfin. A Petőfi Sándor sugárúton lakom, és látom, milyen rossz állapotban vannak a sínek, ezen sürgősen változtatni kellene. 

A kutyafuttató kialakítása megosztó programelem. Egyes kutyatulajdonosok szerint ez jó megoldás lenne, és a környéken lakók többsége is örülne ennek, mások szerint viszont nem szabad a nagy testű házikedvenceket összeereszteni a kisebbekkel. Nekem nincs kutyám, de a probléma valós.

Programom másik része, hogy miként képzelem el a várost egészében. Szeged ugyanis meglátásom szerint jelentős innovációs központ lehetne. Hagyományunk, adottságunk megvan hozzá, a határok közelsége kifejezetten előnyös. Ehhez képest ezeket a lehetőségeket nem igazán használjuk ki. Fontosnak tartom, hogy a Közgyűlés hozzon létre innovációs bizottságot, aminek feladata a fejlesztések koordinálása, előkészítése lenne, és hogy megfelelő kapcsolat alakuljon ki a város és a fejlődése szempontjából kiemelten fontos intézmények között (mint például az egyetem, vagy az iparkamara). Az, hogy ezek a fejlesztések jó irányba haladjanak, és ennek érdekében a felek között egy folyamatos kommunikáció alakuljon ki, Szeged érdeke. Bizottsági munkáról lenne szó, ami részben a nyilvánosság előtt zajlik, így a szegedieknek is átláthatóbbak a folyamatok. Miért tekintem ezt elsődlegesen fontosnak? Mert meglátásom szerint ez jelenleg hiányzik fejlődéshez. A város és az egyetem együttműködése sem gördülékeny. Ennek egyik állatorvosi lova az ELI és a Science park. 2013-ban ezt úgy harangozták be, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően 2020-ra itt 1000-1500 új munkahely fog létesülni. Ebből nem sokat látunk, külföldi kutatók sem jönnek ide nagy számban, és a Science Park sem épül rohamtempóban. Rendben van, autógyártás, mert erre alapoznak, de a németországi autóipar éppen lefelé szálló ágban van, egyetlen iparra alapozni, szerintem hiba. Ezek kiküszöbölésére kellene ez a bizottság.

Viszont úgy tudom, akadnak olyan pontjai is, amik az egyetemi városi létnek egy másik aspektusát fognák meg.

Pontosan. Szeged egy fiatalos, lendületes egyetemi város. Szerintem még a mérete is előnyös, nem Budapest léptékű. A programomnak része lenne az élőzene támogatása, azt kezdeményezném, hogy támogassa a város helyi adókedvezménnyel az élőzenét játszó helyeket. Egyrészt az élőzene az emberi kreativitás egy szép kifejezője, művészeti értéke van, gazdasági súlya is egyre nagyobb, az ökolábnyoma viszont kicsi. A gazdaságfejlesztésnek is egy szép, szimbolikus gesztusa lenne.

A helyi zajrendelet nem ebbe az irányba mutat most.

A zajrendeletet lehetne zónákra bontani. A lakóövezetekben még rendben is van, de belvárosban nagyon hibás. Ott lehetne emelni az időkorlátot, ha már mediterrán város akarunk lenni. Jó lenne, ha egy Szabadtéri előadás után be lehetne ülni egy kellemes nyári estén valahova. Gyermekkoromban ez természetes volt.

Miben bízik leginkább?

Hogy az emberek is rájönnek, nem egy párt képviselheti őket a legjobban helyi szinten, hanem az egyén. Hogy megváltozik a politikai kultúra, hogy igazi, jó értelemben vett viták lesznek nyilvánosan, és nem mutyik a színfalak mögött.

Boros Tamás

(Webrádió)

Címkék

Dr. Bellányi Balázs Szeged
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!