EBESZ - Szijjártó: erősíteni kell a keresztények védelmét

Belföld, 2017.12.07

Erősíteni kell a keresztény közösségek védelmét szerte a világon, mert sokfelé egyre nehezebb a helyzetük - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Bécsben.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) miniszteri tanácsának ülése alkalmával az üldözött keresztények védelméről szervezett rendezvényen a tárcavezető felszólalásában kiemelte: Magyarország azt javasolja, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság ne hagyja büntetlenül a keresztények ellen elkövetett szörnyűségeket, továbbá a nemzetközi közösségnek garantálnia kell a közel-keleti keresztények számára, hogy mielőbb visszatérhessenek a szülőföldjükre, amint a konfliktusok véget érnek.

Kifejtette: a keresztényellenesség veszélyes trendje egyre erősödik, szerte a világon szörnyű bűntetteket követnek el a keresztények ellen, és sokan közülük kénytelenek elhagyni a szülőföldjüket. Valamilyen okból a világ képmutatóan viselkedik ebben az ügyben, mintha a keresztényellenesség a diszkrimináció elfogadható formája lenne - mondta.

Szijjártó Péter szerint a nemzetközi szervezetek alig foglalkoznak a keresztény közösségek védelmével, míg más vallási közösségekével igen. Ezen változtatni kell, komolyan kell venni a keresztények védelmét - jelentette ki.

Kitért rá: Magyarország nem támogatja azokat az erőfeszítéseket, amelyek a keresztény közösségeket el akarják mozdítani a Közel-Keletről, ehelyett biztosítani kell, hogy békés körülmények között élhessenek ott, ahol már évszázadok óta élnek.

A magyar kormány a tettekben hisz a szavak helyett, ezért ott segít, ahol kell - mondta és ismertette azokat a projekteket, amelyekkel Magyarország támogatja a Közel-Keleten élő keresztény közösségeket.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hangsúlyozta: a keresztények rengeteg problémával néznek szembe a világ különböző részein, különösen a Közel-Keleten nehéz a helyzetük. Fel kell hívni a figyelmet arra, hogy tenni is kell valamit az ügyben, nem csak beszélni róla - mutatott rá.

Úgy vélte, a Közel-Keleten az instabilitás, a káosz uralkodik, és a szélsőségesek is nehezítik a keresztények helyzetét. Azt mondta, egyetért magyar kollégájával, hogy mindent meg kell tenni azért, hogy a keresztények visszatérhessenek oda, ahol az őseik is éltek. Fontos a konfliktusok békés megoldása, hogy aztán a keresztény közösségek is hazatérhessenek - tette hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!