Egészséges kortyolgatnivalók: a kávé és a tea

Belföld, 2020.12.15

Általános tévhit, hogy az, aki szeretné egészségesebben élni az életét, hagyjon fel minden élvezettel.

Yogi tea Az élvezeti cikkek egy jelentős része sajnos valóban káros – vagyis azok mértéktelen fogyasztása –, ám van egy csodálatos kivétel. Ez pedig a kávé.

A kávé jótékony hatásai

A hírekben jóformán havonta olvashatunk egymásnak ellentmondó véleményeket a kávé hatásairól. Ami szeptemberben még egészséges volt, az egy novemberi cikkben akár már emberéleteket megnyomorító méreg is lehet. Pedig a kávé az egyik legnépszerűbb ital a világon, így sokan törhetik a fejüket azon, hogy az egyébként kellemes és a mindennapi rituáléik főszereplője végül vajon ellenük fordul-e.  

Milyen jó is reggel egy finom kávé mellett ráhangolódni a napra, elolvasni közben a híreket, vagy csak magunkban lenni a gondolatainkkal. Egy baráti találkozót is feldob egy finom fekete – vagy valamely, nem éppen fekete változata.

Jó, ha tudjuk: olyan forrásból érdemes tájékozódni, amely hosszú távú kutatások eredményeit dolgozza fel.

Ezek eredményei pedig jó hírrel szolgálnak a kávé szerelmeseinek. Az eredmények arra utalnak, hogy a kávé – akár koffeines, akár koffeinmentes – nem csak a szív- és érrendszerre van jó hatással, hanem a legtöbb rákos megbetegedés kockázatát is csökkenti. A mérték persze itt is mérték, ám az átlagos napi három csészével fogyasztók és a majdnem ipari mennyiségű – akár napi 7 csészényi – kávét kortyolgatók is jól járnak.

A titok az antioxidánsokban van

Mivel a nyers kávébabban ebből több mint 1000 található, így akaratlanul is fogyasztjuk. Ezzel csökkentjük a cukorbetegség kialakulásának esélyét. Ha pedig zöld kávét – igen, zöldet! – iszunk, számos előnyhöz is jutunk. Például klorogénsav-tartalmának köszönhetően megakadályozza, hogy a bevitt szénhidrát zsírrá alakuljon, így fogyasztó hatással is bír. Szekérnyi karácsonyi bejglit persze nem „hatástalanít” egy csésze zöld kávé, de érdemes a diéta közben is fogyasztani, ugyanis a kutatások szerint 12 hét alatt láthatóan csökkenti a zsírpárnákat.

Az ügyeletes jófiú, a tea

Bizony, amiről nem szól egy cikk sem, az a tea kártékony hatása. És ez a cikk sem erről fog szólni, ugyanis a megfelelő körültekintéssel feldolgozott teacserje terménye nem is káros. Káros anyaggal legfeljebb a feldolgozás során szennyeződhet be. Ezért is fontos, hogy olyan terméket válasszunk, amely eredete visszakövethető és biztonságos. A jótékony hatásokkal több könyvet is meg lehetne tölteni, hiszen a legtöbb bajra már évezredek óta használják a gyógyteák garmadáját. Az ízek között pedig számos variációt is találnak a teák kedvelői.

A teák antioxidáns tartalma szintén közismert, így sejtregeneráló, és szintén felveszi a harcot a rákos megbetegedésekkel szemben.

Tehát mind a tea, mind pedig a kávé bátran fogyasztható, ám fontos, hogy a megfelelő forrásból jussunk hozzájuk, és kerüljünk minden mesterséges adalékanyagot.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!