Egészségügyi államtitkár: személyes és társadalmi felelősség is van a mellrák megelőzésében

Belföld, 2021.10.01

Az egyéni és a társadalmi felelősség egyaránt fontos az emlődaganatok megelőzésében, felismerésében - erről az egészségügyért felelős államtitkár beszélt a mellrák elleni küzdelem világnapja alkalmából tartott sajtótájékoztatón pénteken Budapesten, a budapesti Szent Margit Kórházban.

Horváth Ildikó - a korai diagnosztika, a szűrés fontosságára hívva fel a figyelmet - elmondta: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint tavaly az emlődaganatos megbetegedések megelőzték a tüdő rosszindulatú elváltozásait a nők esetében.

Megjegyezte, a koronavírus-járvány nagy próbatétel volt az emberek számára, hogy elmentek-e, el mertek-e menni a szűrővizsgálatokra. Közlése szerint mindenkinek módja és lehetősége van a szűrővizsgálatokon részt venni, hiszen sokkal nagyobb küzdelem egy előrehaladott betegség gyógyítása, mint az időben felfedezett elváltozás kezelése.

Horváth Ildikó kitért arra, az emlőrákgyanúval elvégzett műtétek 80 százalékában rosszindulatú daganatot találnak az orvosok.

Az államtitkár kiemelte, a kormány elkötelezett a szakmai infrastruktúra támogatásában és biztosításában a mellrák megelőzéséhez. A mammográfiai vizsgálatok hozzáférése országszerte bővült, tavaly három új mammográfiai állomás kapott társadalombiztosítási befogadást - tette hozzá.

Boér Katalin, a Szent Margit Kórház onkológiai osztályának vezetője arról beszélt, hogy gyakori megbetegedésről van szó, világszerte évente egymillió, Magyarországon nyolcezer új mellrákos esetet diagnosztizálnak.

A szűrés legbiztosabb módja a mammográfiás vizsgálat, azonban a szűrésre behívott nők alig 40 százaléka megy el a vizsgálatra - emelte ki. Ha a nők kétharmada menne el erre a vizsgálatra, az emlőrák okozta halálozás egyharmadával csökkenne, és az időben felfedezett daganatok esetében az ötéves túlélés százszázalékos - ismertette a szakorvos.

Felhívta a figyelmet a rendszeres önvizsgálat fontosságára is, és arra, hogy bármilyen észlelt elváltozás esetén keressenek fel egy szakorvost.

Nagy Mihály, a kórház főigazgatója elmondta, az intézmény 2018 óta különféle programokkal csatlakozik a mellrák elleni küzdelemhez; közösségi felületeiken hívják fel a figyelmet a szűrés és megelőzés fontosságára, szűrőprogramokat szerveznek és betegtájékoztató anyagokat helyeznek ki. Kiemelte, az időben történő felismerés a gyógyulás záloga lehet.

Drávucz Rita világ- és Európa-bajnok vízilabdázó az egyéni felelősség fontosságán túl a gyerekek, fiatalok egészségre nevelését emelte ki.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!