Egyszerűsített vámellenőrzést vezet be az ünnepi időszakban Szerbia és Magyarország

Belföld, 2019.12.12

Egyszerűsítik a határ- és vámellenőrzést a szerb-magyar határon az ünnepi időszakban, december 15. és január 15. között, ennek részleteiről csütörtökön egyeztetett a Horgos-Röszke határátkelőhelyen a szerb és a magyar fél - közölte a szerbiai vám- és pénzügyőrség.

A közlemény szerint a két ország belügyminisztériumainak korábbi megállapodása értelmében egyszerűsödik a határellenőrzés az ünnepi időszakban, a hatékony munka érdekében pedig a vám- és pénzügyőrségi ellenőrzés egyszerűsítésére is szükség van.

A felek megállapodtak abban, hogy a vámvizsgálatot a lehető legnagyobb mértékben, de még a törvényes keretek között egyszerűsítik az említett időszakban, hogy gyorsabbá tegyék a határátkelést.

A szerb delegáció vezetője, Veselin Milosevic, a szerbiai vám- és pénzügyőrség igazgatóhelyettese elmondta, készen állnak a megnövekedett forgalomra, növelik a vámosok számát az átkelőkön, és felgyorsítják a teherautók átvizsgálását is.

A magyar küldöttséget vezető Bakai Kristóf Péter, a Nemzeti Vám- és Pénzügyőrség pénzügyőr ezredese, vámszakmai szakfőigazgató a közleményben arra hívta fel a figyelmet, hogy új uniós növényegészségügyi előírások lépnek életbe december 14-től.

A felek egyetértettek abban is, hogy a várakozási idő csökkentésének hosszú távú megoldását újabb sávok megnyitása jelenthetné, a romlandó árut szállító vagy üresen közlekedő kamionok átkelését pedig fel kellene gyorsítani.

A karácsonyi ünnepi időszakban egy nap alatt akár több mint százezren is használhatják a magyar-szerb határt, így jelentős torlódások alakulhatnak ki. A korábbi években előfordult olyan is, hogy az utazóknak 12 órát is várniuk kellett egy-egy határállomáson.

A szigorított ellenőrzések tovább bonyolíthatják a helyzetet. Az új uniós növényegészségügyi rendszer szerint szinte minden növény esetében növényegészségügyi bizonyítványra lesz szükség. A nem uniós országból Magyarországra érkezők ezentúl csak szigorú előírások mellett hozhatnak Magyarországra ültetésre szánt növényeket, terméseket, zöldségfélét és egyéb növényi termékeket, például friss fűszernövényeket vagy koszorúkat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!